Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τα ειδικά AQRs στις ελλ.τράπεζες το 2019 - Για 2017 και 2018 ΕΚΤ και SSM ζητούν αύξηση προβλέψεων λόγω ελέγχων

tags :
Τα ειδικά AQRs στις ελλ.τράπεζες το 2019 - Για 2017 και 2018 ΕΚΤ και SSM ζητούν αύξηση προβλέψεων λόγω ελέγχων
Οι τράπεζες πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ μείωσης των NPLs και αύξησης των προβλέψεων λόγω των ελέγχων που διεξάγονται από ΕΚΤ και SSM
Η ΕΚΤ και ο SSM δεν θα διενεργήσουν ειδικά AQRs το 2018 στις ελληνικές τράπεζες παρά την πίεση που θα ασκηθεί από το ΔΝΤ λόγω της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews και γνωρίζει ευρύτερα σχέδια για το banking έχει αποφασιστεί το εξής «AQRs δηλαδή asset quality review αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού ή ποιο απλά έλεγχος δανείων δεν θα διενεργηθεί το 2018 στις ελληνικές τράπεζες.
Στα stress tests του 2018 όπου θα ενταχθούν 122-124 τράπεζες η ΕΚΤ, η EBA και ο SSM έχουν συμφωνήσει το πλαίσιο διεξαγωγής των ελέγχων με βασικό και δυσμενές σενάριο.
Σε κάθε χώρα έχουν λάβει υπόψη συγκεκριμένες παραδοχές π.χ. στην Ελλάδα ύφεση -2,7% στο δυσμενές σενάριο κ.α.
Εάν υλοποιείτο AQRs ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες θα ήταν σαν να μην είχε εμπιστοσύνη η ΕΚΤ στους δείκτες φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών, οι αγορές θα το θεωρούσαν πολύ αρνητική εξέλιξη καθώς όλοι θα προεξοφλούσαν ότι AQRs σημαίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση, 4η ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες με 6-7 δισεκ. ή σε ένα εύρος 5 με 7 δισεκ.
H EKT έχει αποφασίσει να διενεργήσει AQRs το 2019 οπότε και θα είναι πανευρωπαϊκά, θα συμμετάσχουν όλες οι τράπεζες.
Όμως επειδή το ΔΝΤ έθεσε θέμα AQRs και επειδή η ΕΚΤ λειτουργεί θεσμικά αναμένεται στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις ελληνικές τράπεζες να ζητηθεί αύξηση προβλέψεων.
Σημειώνεται ότι ΕΚΤ και SSM διεξάγουν ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες, στην Εθνική και Alpha bank ξεκίνησαν τον Ιούλιο – διεκόπησαν λόγω καλοκαιρινών διακοπών – θα συνεχίσουν από 21 Αυγούστου για να ολοκληρωθούν τέλη Σεπτεμβρίου.
Στα μέσα ή τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος ελέγχων που θα αφορά Eurobank και Πειραιώς.
Στους ελέγχους αυτούς η ΕΚΤ και ο SSM θα καταλήξουν και θα καταδείξουν την ανάγκη για αύξηση προβλέψεων και κυρίως θα επιβάλλουν αύξηση στόχων για την μείωση των NPLs και NPEs κατά 30%.
Αυτό σημαίνει ότι εάν υπήρχε στόχος να μειωθούν τα NPLs 8 δισεκ. το 2018 θα μειωθούν 11 δισεκ. ίσως και περισσότερο.
Πως όμως συνδέονται αύξηση προβλέψεων και μείωση NPEs και NPLs;
Αυτή θα είναι μια κρίσιμη παράμετρος που οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επόμενους 3-4 μήνες στην Ελλάδα».
Πηγή:bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης