Αναλύσεις

Κύθηρα: Πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί - Στο νησί ο Αποστόλου

tags :
Κύθηρα: Πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί - Στο νησί ο Αποστόλου
Σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ εκκενώθηκαν και τέσσερις οικισμοί
upd Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Κύθηρα, συνεχίζοντας για τρίτη ημέρα τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του νησιού.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το νησί, όπου χθες, Σάββατο 5/8, αν και το πρωί φαινόταν ότι η φωτιά ήταν υπό έλεγχο, τελικά σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ εκκενώθηκαν και τέσσερις οικισμοί.
Στο νησί επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, με την αρωγή εναέριων μέσων, που είναι 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
Επίσης, αναμένεται και νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στα Κύθηρα με 32 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

Στο νησί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου 

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί.
«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου, ο οποίος θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης  έχουν καταστραφεί 

Ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι κάηκαν πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης, μέσα σε αυτά και ένα μέρος που είχε καεί πριν από χρόνια και βρισκόταν σε εξέλιξη φυσική αναδάσωση.
Ο κ. Χαρχαλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι οι κάτοικοι των οικισμών που εκκενώθηκαν χθες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά και ότι κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές.
Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το skai.gr, εκτίμησε ότι σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη, ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, καθώς έχουν σημειωθεί καταστροφές σε καλλιέργειες.
Εν τω μεταξύ, η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Για μέτωπο αρκετά μεγάλο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, κάνει λόγο ο δήμαρχος των Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί από χθες στο νησί των Κυθήρων όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Χαρχαλάκης είπε επίσης ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραίοι και Μυλοπόταμος και ότι δεν κινδυνεύουν.
Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμα πως η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως παρά το γεγονός, ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης,η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη.
Επισημαίνει πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης.
Επίσης, έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων και ζήτησε να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί.
«Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους» τόνισε, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, με αφορμή δηλώσεις του δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη, ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, καθώς και για τη μη παραμονή τους στο αεροδρόμιο του νησιού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης