Αναλύσεις

Bank of America Merrill Lynch: Μηδενική η πιθανότητα ατυχήματος για την Ελλάδα το 2017

Bank of America Merrill Lynch: Μηδενική η πιθανότητα ατυχήματος για την Ελλάδα το 2017
Ψηλά στη διαβάθμιση των κινδύνων είναι η ανησυχία για την ύπαρξη φούσκας στην οικονομία λόγω της χρόνιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Στο... μηδέν είναι πλέον οι πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα με την Ελλάδα το τρέχον έτος, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών που ερωτήθηκαν από την Bank of America Merrill Lynch, από 8% που ήταν το 2016.
Το ελληνικό ζήτημα φαίνεται να υποβαθμίζεται σημαντικά στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια παγκοσμίως, καθώς η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον κάποια λήξη ομολόγου το επόμενο δωδεκάμηνο, με τους επενδυτές να την έχουν πλέον αφαιρέσει από τους παράγοντες κινδύνου και αποσταθεροποίησης.
Αντ' αυτού, ψηλά στη διαβάθμιση των κινδύνων είναι η ανησυχία ότι η χρόνια χαλαρή νομισματική πολιτική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν δημιουργήσει φούσκες σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Βέβαια, η ύπαρξη φούσκας στην οικονομία συνδέεται και με την αποτυχία των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και ο λάθος χρόνος στη μεταβολή των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Γι' αυτό και οι πιθανότητες επιβεβαίωσης αυτού του κινδύνου είναι στο 42%, ενώ ο κίνδυνος χαμηλής ποιότητας των μελλοντικών εκδόσεων χρέους έχει αυξηθεί στο 17%.
Αυξημένος είναι και ο γεωπολιτικός κίνδυνος με τις πιθανότητες να αυξάνονται στο 10%, από 8% προηγουμένως, ενώ ίδιες είναι και οι πιθανότητες διόρθωσης της αγοράς.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τις πιθανότητες που δίνουν οι επενδυτές για τις επιλογές της ΕΚΤ.
Εξετάζοντας το μενού των πιθανών ενεργειών της ΕΚΤ, περίπου το 30% των επενδυτών πιστεύει ότι θα είναι πολιτικό λάθος, εάν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια στο 1% τα επόμενα χρόνια.
Το 20% δηλώνει ότι θα είναι πολιτικό λάθος αν τα επιτόκια αυξηθούν στις 50 μονάδες βάσης, 50bp και το 11% λέει ότι ένα πολιτικό λάθος θα συμβεί αν τα επιτόκια αυξηθούν.
Έτσι, η BofA επισημαίνει ότι οι αγορές παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητες στις προσδοκίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Το παρακάτω διάγραμμα υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι το επίπεδο των επιτοκίων ήταν το κλειδί για τα πιστωτικά περιθώρια κατά την τελευταία δεκαετία.

Τι μπορεί να διακόψει το "πάρτι" των αγορών

Αυτό που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις αγορές της Ευρώπης είναι η διακοπή του QE από την ΕΚΤ και η υποχώρηση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Εντούτοις, υπαρκτές είναι και οι ανησυχίες για τη διακοπή των μεγάλων κεφαλαιακών εισροών στην περιοχή, καθώς και η αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ.
Η εγχώρια ζήτηση, ιδιαίτερα, εξακολουθεί να στηρίζεται από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, εκτιμούν οι επενδυτές.
Η ευνοϊκή επίδρασή τους στις χρηματοδοτικές συνθήκες, παράλληλα με τις βελτιώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, θα ωφελήσουν τις επενδύσεις, εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης