Αναλύσεις

Οι εγγυήσεις μεγαλύτερο «αγκάθι» από το εδαφικό στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Οι εγγυήσεις μεγαλύτερο «αγκάθι» από το εδαφικό στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu χαρακτηρίζει το εδαφικό ως «ένα από τα πιο δυσεπίλυτα θέματα της ημερήσιας διάταξης».
Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα Δευτέρα (21/11) οι συνομιλίες στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες ολοκληρώνονται εκτός απροόπτου σήμερα.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι συζητήσεις το σαββατοκύριακο απέβησαν άκαρπες, κυρίως στο θέμα των εγγυήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Όπως αναφέρει, το θέμα προέκυψε λόγω της θέσης που εξέφρασε την περασμένη Τετάρτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ότι θα προσέλθει σε πολυμερή διάσκεψη μόνο για να συζητήσει κατάργηση εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών  κατοχικών στρατευμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε μόνο στις θέσεις της Ελλάδας, ούτε και σε ένα μόνο θέμα, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Επικαλούμενη δε πηγές της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, η εφημερίδα αναφέρει, ότι πρόκειται για μια προσπάθεια, ώστε να προκληθούν προβλήματα στις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας.
Σύμφωνα πάντως με την κυπριακή εφημερίδα, το αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται από την Λευκωσία ως «λεπτομέρειες» και ενδεχομένως θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη, χωρίς να έχουν προηγηθεί συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για θέματα ασφάλειας.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου φέρεται αποφασισμένος να μπει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην τελική της φάση αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις εντός του 2016.
Το σενάριο αυτό φαίνεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι θα ανταλλαχθούν τελικά χάρτες και στη βάση αυτή θα προσέλθουν οι εμπλεκόμενοι στην πολυμερή διάσκεψη.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η πολυμερής θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 26-29 Δεκεμβρίου, καθώς ο κ. Αναστασιάδης επιθυμεί να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15-16 του ίδιου μήνα.
Όσον αφορά στις σημερινές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, πριν την έναρξη της συνάντησης του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό που θα αποτυπωθούν σε χάρτη, θα έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άντα.
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu πάντως χαρακτηρίζει το εδαφικό ως «ένα από τα πιο δυσεπίλυτα θέματα της ημερήσιας διάταξης».
Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες ανέφεραν, ότι έχουν έρθει κοντά σε συμφωνία για το ποσοστό του εδάφους που θα πρέπει να διοικείται από την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για το οποίες πόλεις και χωριά θα πρέπει να συμπεριληφθούν.
Όπως επισημαίνει, οποιαδήποτε συμφωνία θα σημάνει τον επανασχεδιασμό των υφιστάμενων ορίων και ενδεχομένως τη μετακίνηση χιλιάδων κατοίκων από τα σημερινά τους σπίτια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης