Αναλύσεις

Έκθετη η Τουρκία μετά τις διευκρινήσεις των ΗΠΑ για τη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ

Έκθετη η Τουρκία μετά τις διευκρινήσεις των ΗΠΑ για τη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ
Η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX αποκλειστικά με δική της πρωτοβουλία και χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ
Με τη φράση ότι «οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν από την Τουρκία να προχωρήσει σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής στην κυπριακή ΑΟΖ για οποιαδήποτε δραστηριότητα που να αφορά σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο», απάντησε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στα διαβήματα της Κύπρου σχετικά με την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία για δέσμευση θαλάσσιας περιοχής για λογαριασμό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η απάντηση αυτή, όπως αναφέρει το SigmaLive, αφήνει έκθετη την τουρκική πλευρά και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση αποκλειστικά με δική της πρωτοβουλία.
Πάντως, το αμερικανικό ΥΠΕΞ παρέπεμψε το ζήτημα στο Πεντάγωνο, δηλώντας στον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Λεωνίδα Παντελίδη ότι εκείνο είναι ο αρμόδιος φορέας για να παραχωρήσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει εντολή στον Κύπριο πρέσβη στις ΗΠΑ να προχωρήσει σε παραστάσεις προς την αμερικανική Κυβέρνηση, αναφορικά με την τουρκική NAVTEX 746/17, η οποία εμπλέκει τον αμερικανικό παράγοντα σε δραστηριότητα στην κυπριακή θάλασσα.
Έτσι, ο πρέσβης ζήτησε διευκρινίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τουρκία δέσμευσε περιοχή, προκειμένου αμερικανικό πολεμικό πλοίο να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή σε θαλάσσια έκταση της κυπριακής ΑΟΖ, πρακτική η οποία παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Σημειώνεται ότι η περιοχή που έχει δεσμευτεί, περιλαμβάνει και το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο η Τουρκία αξιώνει κυριαρχικά δικαιώματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης