Αναλύσεις

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για ολοκλήρωση της συμφωνίας

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για ολοκλήρωση της συμφωνίας
Έκλεισαν τα δημοσιονομικά - Μένει τρύπα 600 εκατ. ευρώ για το 2018(Upd4)
Συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, οι οποίες διαρκούν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής.
Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε με πρώτο πιάτο τα εργασιακά, ενώ ακολούθησε  η συζήτηση για το δημοσιονομικό.
Στο μενού εισέρχονται και τα ενεργειακά και αναμένεται την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 να έχει οριστικοποιηθεί και το ενεργειακό πακέτο,που θα περιαμβάνει κλείσιμο πολλών εκκρεμοτήτων ενώ έολη παραμένει η συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς  για το δημοσιονομικό.
Αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις αυτές αναφέρει ότι δεν υφίστανται θέμα κενού 50 εκατ. ευρώ που είχαν εντοπίσει οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος κατατίθεται αύριο στη Βουλή διατηρώντας το κονδύλι των 300 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες, υγεία και παιδεία, αλλά και των πόρων των 760 εκατ. ευρώ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Η διαφορά πλέον με τους δανειστές, εκτός από τα εργασιακά, έχει να κάνει με την τρύπα των 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018 , η οποία αν δεν συζητηθεί αύριο, αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνο με τους δανειστές.

Χωρίς "λευκό καπνό" μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά

Ανοιχτά παραμένουν τα θέματα στο μέτωπο του εργασιακού, καθώς μετά από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων, φαίνεται ότι δεν υπήρχε σύγκλιση σε κανένα πεδίο.
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της αρμόδιας υπουργού, Ε. Αχτσιόγλου με τους θεσμούς.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες συναντήσεις των θεσμών για το δημοσιονομικό, θέματα παιδείας και υγείας.   
Σύμφωνα με το πρόγραμμα  στις 22:00 οι θεσμοί συναντώνται με τον Γ. Χουλιαράκη και την αναπληρώτρια Υπουργό αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου,  για τη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Πάντως, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο, Δευτέρα 21/11, ενώ θα υπάρξει και νέο ραντεβού της υπουργού Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, με τους θεσμούς.
Η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για απελευθέρωση ή διπλασιασμό του ορίου στις ομαδικές απολύσεις καθώς και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου στις εργασιακές σχέσεις.
Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό πεδίο, οι υπουργοί Ευκ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης πρόκειται να συζητήσουν με τους πιστωτές τον νέο προυπολογισμό (θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα 21/11 στη Βουλή) που θα στοχεύει σε ανάπτυξη 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης