Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κατέρρευσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και QE μετά τις γερμανικές εκλογές 24/9

Κατέρρευσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και QE μετά τις γερμανικές εκλογές 24/9
Εάν η Ελλάδα δεν ήταν σήμερα σε μνημόνιο δεν θα μπορούσε να δανειστεί με επιτόκια 4,625% αλλά στο 6% ή 7% αλλά σίγουρα όχι 4,625%
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου έχει οριστικά καταρρεύσει αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών καθώς η Ελλάδα πλέον πειραματίζεται στις αγορές δανειζόμενη με επιτόκια 4,625% στην 5ετία.
Το ΔΝΤ όταν ανακοίνωσε την έκθεση βιωσιμότητας DSA μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι αναμένεται σύντομα η Ευρώπη να ανοίξει το κεφαλαιώδες ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα ορισμένοι είχαν υποστηρίξει ότι στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα μπορούσε να ανοίξει και επίσημα το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και εφόσον συνέβαινε αυτό η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2017 θα μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όμως όπως αναφέρουν γερμανικές πηγές για 4 λόγους θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους δεν υφίσταται.
1)Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble έχει αναφέρει ότι ζήτημα για το ελληνικό χρέος δεν υφίσταται έως το 2022.
2)Ο ESM επίσης έχει ταχθεί υπέρ της γερμανικής θέσης ότι η Ελλάδα για το ορατό μέλλον δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση στο χρέος της.
3)To CDU της Merkel θα είναι ο μεγάλος νικητής στις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017.
Εφόσον συγκυβερνήσει με το κόμμα των Φιλελευθέρων τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η Γερμανική κυβέρνηση δεν θα συναινέσει σε καμία αναδιάρθρωση χρέους.
4)Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές αποδυναμώνει πλήρως το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει μη βιώσιμο χρέος.
Όταν το ΔΝΤ και άλλοι θεσμοί θεωρούν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και οι αγορές δανείζουν την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ελαστικότητα στα περί βιωσιμότητας.

Για τους λόγους αυτούς ουσιαστικά έχει καταρρεύσει το σχέδιο για αναδιάρθρωση του χρέους στις 6 Νοεμβρίου ενώ έχει καταρρεύσει και το θέμα ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE

Γιατί θα επιμείνουν για νέα ECCL γραμμή με κεφάλαια από το τρίτο μνημόνιο;

Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται και για πολλούς είναι βάσιμο, είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί στην 5ετίας με 4,625% επειδή βρίσκεται ήδη σε μνημόνιο.
Το μνημόνιο είναι ένας μηχανισμός εγγύησης της έκδοσης, συμβάλλει στην αξιοπιστία και φερεγγυότητα της Ελλάδος.
Εάν η Ελλάδα δεν ήταν σήμερα σε μνημόνιο δεν θα μπορούσε να δανειστεί με επιτόκια 4,625% αλλά στο 6% ή 7% αλλά σίγουρα όχι 4,625%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην διαδικασία ανταλλαγής του παλαιού 5ετούς ομολόγου Σαμαρά λήξης 2019 από τα 4 δισεκ. συμμετείχαν κάτοχοι ομολόγων 1,5 δισεκ. αυτό σημαίνει ότι 2,5 δισεκ. ομολογιούχοι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα πέραν του 2019 παρ΄ ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί μέχρι το 2022.
Λόγω αυτής της ουσιώδους παραμέτρου θα επιμείνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να υπάρξει μια ECCL γραμμή μια νέα πιστωτική γραμμή και κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα και η οποία θα λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου ειδικά στις μακροπρόθεσμες εκδόσεις.
Η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί στα 5 χρόνια ή 3 χρόνια.
Μάλιστα σχεδιάζει έκδοση 3ετούς Νοέμβριο 2017 με αντικατάσταση 3 ή 4 δισεκ. εντόκων γραμματίων.
Όμως η Ελλάδα μακροπρόθεσμα ομόλογα π.χ. 10 ή 15 χρόνια δεν μπορεί να εκδώσει χωρίς μηχανισμό καθώς ακόμη η Ελληνική οικονομία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Πηγή:bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης