Αναλύσεις

Με την εκλογή του Trump, Ηρθε η ώρα για την Κίνα να σώσει την κλιματική αλλαγή

Με την εκλογή του Trump, Ηρθε η ώρα για την Κίνα να σώσει την κλιματική αλλαγή
Η Κίνα αναλαμβάνει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο για την κλιματική αλλαγή
Η Κίνα έχει συχνά χαρακτηριστεί ως «free rider», όταν πρόκειται για παγκόσμια ζητήματα.Όμως παρά την άνοδο της, απέρριψε δημοσίως την ιδέα της δημιουργίας ενός «G2» με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Γιατί θα πρέπει η Κίνα πρέπει να αναλάβει αυξημένες ευθύνες στην επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων, αντί να εστιάσει τους πόρους της και στην αντιμετώπιση της δική της εγχώριας ανάπτυξης;
Υπό την ηγεσία του Xi Jinping, ωστόσο, η Κίνα είναι όλο και πιο πρόθυμη να παρέχει παγκόσμια ηγεσία, αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Diplomat. Η έκκληση Xi για "νέο είδος μεγάλη σχέσεις εξουσίας" σηματοδότησε την επιθυμία της Κίνας να δημιουργήσει μια κινεζική εκδοχή του «G2».
Η  κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ και Κίνας για την κλιματική αλλαγή το 2014 έδειξε την επιστροφή της ηγεσίας στο «G2».
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η μοναδική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να βοηθήσει και να δώσει το παράδειγμα με σοβαρότητα στην παγκόσμια ηγεσία."

To τέλος της «G2»
Το Νοέμβρη του 2016 μετά τη νίκη Trump, φαίνεται ότι η «G2» είναι πολύ πιθανό να φθάσει στο τέλος της, τουλάχιστον στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Αυτή τη φορά μπορεί να μην είναι η Κίνα η οποία είναι απρόθυμη να εκπληρώσει τις παγκόσμιες ευθύνες της, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Πρόεδρο Trump.
Για να είμαστε δίκαιοι, αναφέρεται στο δημοσίευμα,  δεν είναι μόνο ο Donald Trump, αλλά ολόκληρο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που τείνει να αρνηθεί την συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος.
Ωστόσο, ο Trump έχει πάρει  δημόσια αυτή τη θέση.  «Η έννοια της υπερθέρμανσης του πλανήτη δημιουργήθηκε από τους Κινέζους με σκοπό να κάνουν την παραγωγή των ΗΠΑ μη-ανταγωνιστική».
Κατά ειρωνικό τρόπο, πριν από 20 χρόνια, μια παρόμοια άποψη, ήταν , ευρέως αποδεκτή στην Κίνα. Τότε, πολλοί Κινέζοι υποστήριξαν ότι η ιδέα της αλλαγής του κλίματος ήταν μια δυτική  "παγίδα" για να εμποδίσουν  την ανάπτυξη των αναπτυσσομένων χωρών και, συνεπώς, την άνοδο της Κίνας.
Ωστόσο, με την περιβαλλοντική κρίση της Κίνας που προκύπτει από την ταχεία εκβιομηχάνισή της, αυτού του είδους η απλοποιημένη θεωρία συνωμοσίας δεν είναι πλέον δημοφιλής στη χώρα.
Παρ 'όλα αυτά, το Πεκίνο δεν είναι εντελώς αρνητικό  της αντιμετώπισης  των εγχώριων και παγκόσμιων  περιβαλλοντικών προβλημάτων. Έχει να παλέψει με τα ποικίλα συμφέροντα με  βασικούς παράγοντες  το πολιτικό του σύστημα.
Αυτές οι ανταγωνιστικές τάσεις αποκαλύφθηκαν στο δημοφιλές ντοκιμαντέρ  για το νέφος "κάτω από το θόλο," το 2015. Παρά το γεγονός ότι δέχθηκε επαίνους  από το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δημοσιότητας αργότερα αφαίρεσε την ταινία από τις κινεζικές ιστοσελίδες του διαδικτύου.
Ανώτεροι αξιωματούχοι στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, επίσης, επιτέθηκαν δημοσίως στον παραγωγό  του ντοκιμαντέρ για «έλλειψη βασικής γνώσης»,  επί του θέματος επειδή η ταινία τείνει να κατηγορήσει για τη ρύπανση του περιβάλλοντος τις ισχυρές κρατικές επιχειρήσεις.
Με την προεδρία Trump, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να «υποχωρήσουν»  από την ηγετική τους  θέση στην αλλαγή του κλίματος. Το Πεκίνο  θα καταφέρει να σε ηγηθεί σε αυτό το παγκόσμιο ζήτημα; Θα πρέπει ίσως για πρώτη φορά  να πείσει τις ισχυρές εγχώριες βιομηχανίες. Iσως καιρός να περιμένουμε μια  παγκόσμια ηγεσία της Κίνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης