Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Bloomberg: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι απλώς μια πρώτη ένδειξη για την ανάκαμψη

Bloomberg: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι απλώς μια πρώτη ένδειξη για την ανάκαμψη
Η πώληση του 5ετούς ομολόγου ήταν έναν τρόπος ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.
Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων έπειτα από τριετή εξορία απέχει πολύ από το τέλος του δρόμου για την πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης, επισημαίνει το Bloomberg, σε δημοσίευμα σχετικά με τη χθεσινή (25/7/2017) έκδοση ελληνικού ομολόγου.
Η πώληση του 5ετούς ομολόγου ήταν έναν τρόπος ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους και να μπει σε ένα δρόμο εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης.
Τώρα η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να επικεντρωθεί στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και στη διατήρηση της πρόσβασης της στην αγορά με επιπρόσθετες εκδόσεις ομολόγων, λέει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
«Η Ελλάδα επιστρέφει στην κατάσταση του 2014 έπειτα από τρία χαμένα χρόνια κατώτερων οικονομικών συνθηκών.
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι συνέχεια και συνέπεια» είπε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση «πρέπει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα σε πιο λογικά επιτόκια τους επόμενους μήνες για να αποδείξει ότι η χώρα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ, την ίδια στην ίδια, δημιουργεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας».
Σύμφωνα με το Bloomberg, από τα 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν, μόλις κάτι λιγότερα από τα μισά ήταν φρέσκο χρήμα, ενώ τα υπόλοιπα ανταλλάχθηκαν με παλιότερα ομόλογα που έληγαν το 2019.
Το αποτέλεσμα «ήταν καλύτερο από ό,τι αναμέναμε» δήλωσε χθες (25/7/2017) ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε «αυτό δεν είναι το τέλος.
Θα υπάρξει δεύτερη και τρίτη» έκδοση ομολόγων για να διασφαλιστεί ότι η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
«Ο Τσίπρας έχει αφήσει πίσω του την ''οικονομική σύγκρουση'' εδώ και πολύ καιρό, και έχει αποφασίσει ότι η καλύτερη στρατηγική για επανεκλογή το 2019 είναι η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης» επισημαίνει ο Nicholas Wall διευθυντής στην Old Mutual Global Investors.
«Γι' αυτό, ο ίδιος χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη, πρόσβαση στις αγορές και συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους» είπε ο Wall.
«Μια επιτυχημένη ελληνική έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να είναι ένα δώρο και για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν εδώ και καιρό έρθει αντιμέτωποι με κριτική σχετικά με την προσέγγιση τους στην ελληνική κρίση και δεν θέλουν να ζητάνε από τους φορολογούμενους τους περισσότερα χρήματα όταν αυτό το πρόγραμμα λήξει το επόμενο καλοκαίρι» τόνισε επίσης.

Καλός οιωνός

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πώληση του ελληνικού ομολόγων μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σημείο έναρξης για τις μελλοντικές εκδόσεις.
«Μπορούμε να πούμε ότι έπειτα από αυτή την έκδοση, τα χειρότερα είναι πίσω μας» είπε ο George Zois της Mint Partners και πρόσθεσε «τώρα (οι Έλληνες) πρέπει να συνεχίζουν προς τα εμπρός.
Αλλά πιθανότατα θα είναι μια επίπονη διαδικασία, καθώς οι εξωτερικές εξελίξεις μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη σε αυτά τα έργα κι όχι τόσο ένας εσωτερικός εκτροχιασμός».
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά την Ελλάδα, ενώ είναι απαραίτητο η κυβέρνηση «να αποφύγει περιττές τριβές με τους δανειστές σε επερχόμενες αξιολογήσεις του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου.
«Πρέπει να υπάρξουν σημάδια μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και ένα στόρι ανάπτυξης που θα είναι σε θέση να ενισχύσει την οικονομία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» τόνισε ο ίδιος.
Με τον κ. Τσακλόγλου συμφώνησε και ο Carsten Hesse, οικονομολόγος της Berenberg.
«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη για την επιστροφή στις αγορές, αλλά πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς δανειστές, διαφορετικά το χαρούμενο κλίμα δεν θα κρατήσει πολύ» είπε.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης