Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στις Βρυξέλλες από εχθές (25/7) το αίτημα για παράταση της διακοψιμότητας – Η βιομηχανία προεξοφλεί την έγκρισή του

Στις Βρυξέλλες από εχθές (25/7) το αίτημα για παράταση της διακοψιμότητας – Η βιομηχανία προεξοφλεί την έγκρισή του
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του ενεργειακού κόστους στον δευτερογενή τομέα, το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 50%
Παρεμβάσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την ομιλία του στο 2ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λαμία σήμερα και αύριο (26 – 27/7) και στο οποίο αναμένεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Εν όψει των ανακοινώσεων αυτών έφυγε τελικώς χθες (25/7) για τις Βρυξέλλες, δυο μήνες μετά από τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο φάκελος του ελληνικού αιτήματος παράτασης της ισχύος του μέτρου της διακοψιμότητας για τρία ακόμη χρόνια.
Παρά την όποια καθυστέρηση, η βιομηχανία εκτιμά πως ο ελληνικό φάκελος που υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι πλήρης και επαρκώς τεκμηριωμένος, ώστε η διακοψιμότητα να ισχύσει και πέραν του Οκτωβρίου εξασφαλίζοντας φθηνότερο ρεύμα για τις ενεργοβόρες παραγωγικές μονάδες της χώρας.

Χωρίς διακοπή η ισχύς του μέτρου

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς της διακοψιμότητας λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο και στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το μέτρο να συνεχίσει να εφαρμόζεται χωρίς διακοπή για τα επόμενα τρία χρόνια, κάτι που θεωρείται μάλλον εφικτό από τους εκπροσώπους των ενεργοβόρων βιομηχανιών.      
Στον φάκελο που εστάλη στις Βρυξέλλες περιλαμβάνεται επιστολή 30 σελίδων στην οποία αναλύεται πλήρως η συνεισφορά της βιομηχανίας μέσω της διακοψιμότητας, για τη διασφάλιση της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος.
Μάλιστα περιλαμβάνεται αναλυτική παρουσίαση της συνεισφοράς της διακοψιμότητας στο να μην οδηγηθεί η χώρα σε black out κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ εμπεριέχονται στοιχεία από τη μελέτη επάρκειας που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ.
Πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο φάκελος δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένος, όπως φαίνεται δεν ανησυχούν καθόλου τη βιομηχανία η οποία θεωρεί πως από τη στιγμή που το ελληνικό αίτημα έφυγε για τις Βρυξέλλες είναι θέμα χρόνου να εγκριθεί.
Παράγοντες της βιομηχανίας υπενθύμιζαν, εξάλλου, τη δήλωση που είχε κάνει προ μηνών η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκερίτ Βεστάγκερ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Ελλήνων Ευρωβουλευτών ότι αναμένει το ελληνικό αίτημα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εφόσον υποβληθεί θα εγκριθεί.
Πέραν αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από την Κομισιόν αίτημα για τριετή παράταση της διακοψιμότητας στη Σαρδηνία, στο οποίο μάλιστα δεν προβλέπεται δημοπράτηση του διακοπτόμενου φορτίου όπως συμβαίνει στην ελληνική περίπτωση.   

Προς μείωση το ΕΤΜΕΑΡ

Τέλος σε ότι αφορά τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ των ΑΠΕ) για τη βιομηχανία στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχετικών Κατευθυντηρίων Γραμμών της ΕΕ η οποία έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο».
Πηγές αναφέρουν ότι πρόσφατα το υπουργείο έλαβε ένα ακόμη σύντομο και μάλλον απλό ερώτημα από την Κομισιόν, το οποίο εφόσον απαντηθεί θα ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στη βιομηχανία κατά 50%.
Το θέμα αυτό όπως και το ζήτημα της διακοψιμότητας θα αποτελέσουν κεντρικά σημεία της παρέμβασης του κ. Σταθάκη στη Λαμία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης