Αναλύσεις

Morgan Stanley: Πως θα κινηθούν οι αγορές μετά τη νίκη Trump - Μια χρήσιμη ιστορική αναδρομή

Morgan Stanley: Πως θα κινηθούν οι αγορές μετά τη νίκη Trump - Μια χρήσιμη ιστορική αναδρομή
Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν την τάση να συμπεριφέρονται καλύτερα υπό μια ηγεσία Ρεπουμπλικάνων ή Δημοκρατικών προέδρων
Λαμβάνοντας υπόψη τα εκπληκτικά αποτελέσματα των εκλογών των ΗΠΑ, πολλοί επενδυτές προσπαθούν να θέσουν τα πράγματα σε ένα πλαίσιο.
Σε αυτό το ζήτημα η σημερινή ανάλυση της Morgan Stanley προσπαθεί να δείξει πώς οι αγορές έχουν αντιδράσει σε διάφορες προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η «συμβατική σοφία» για την ανάλυση των αγορών είναι άστοχη.
Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν την τάση να συμπεριφέρονται καλύτερα υπό μια ηγεσία Ρεπουμπλικάνων ή Δημοκρατικών προέδρων.
Οι αγορές μετοχών έχουν θέσει συχνά σε ένα τοπικό μέγιστο περίπου ~ 2 μήνες μετά τις εκλογές, με την πολιτική αισιοδοξία να δίνει χώρο σε άλλους καταλύτες.

Τι συμβαίνει μετά την ψηφοφορία;

Συχνές Ερωτήσεις Επενδυτών
• Η ανάπτυξη και πληθωρισμός είναι μη κομματικά: Από το 1947 (μετά τον πόλεμο), η αύξηση του ΑΕΠ ήταν οριακά υψηλότερη υπό Δημοκρατικές διοικήσεις (3,8%) από τις Ρεπουμπλικανικές (2,7%).
Ο πληθωρισμός έχει επίσης παρόμοια, ιστορικά, όποιο κόμμα κι αν ήταν στην εξουσία.
• Η δημοσιονομική επέκταση με τους Ρεπουμπλικάνους δεν είναι ασυνήθιστη: Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού αιώνα, το έλλειμμα έχει επεκταθεί ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια Δημοκρατικών προέδρων.



Το βασικό σενάριο της Morgan Stanley υποθέτει ότι ο προϋπολογισμός τελικά θα έχει πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική από την διοίκηση Trump.
• Οι Δημοκρατικοί πρόεδροι δεν είναι «Καλύτεροι για το Χρηματιστήριο»: Η συμβατική σοφία αναφέρει ότι το κόμμα είναι πιο «φιλική προς τις επιχειρήσεις» και θα πρέπει να οδηγήσει σε καλύτερες αποδόσεις των μετοχών.
Αλλά υπάρχουν ελάχιστα στατιστικά στοιχεία.



Η Morgan Stanley υπενθυμίζει ότι οι αγορές υποχώρησαν μετά την ανάληψη καθηκόντων από τους Reagan and George W. Bush, παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκαν μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας.
• Η κακή χρονική στιγμή; Περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι έχουν εκλεγεί κατά αναγνώσεις ενός «προχωρημένου σταδίου» του αμερικανικού οικονομικού κύκλου.
Με βάση τις τρέχουσες ενδείξεις αυτό μπορεί να ισχύει και για εκλεγέντα Πρόεδρο Trump.
• Κανένα συμβαλλόμενο μέρος δεν είναι «καλύτερο» για τα ομόλογα ή το δολάριο: Τα αποτελέσματα είναι μεικτά και μπορεί να επηρεαστούν πιο άμεσα από τη νομισματική πολιτική, η οποία μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την προεδρία.
• Προσοχή στο "Fade": Οι αγορές μετοχών έχουν συχνά μια τοπική κορυφή ~ 2 μήνες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το κόμμα.
• Bottom Line: Έμφαση στα θεμελιώδη και τον επιχειρηματικό κύκλο: Η διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου στρατηγικά με βάση το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία, είναι αδύναμη.
Άλλοι παράγοντες έχουν σημασία περισσότερο.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης