Αναλύσεις

HSBC: Ξεπερασμένο το δίλημμα Αριστεράς - Δεξιάς - Αυξάνεται η επιρροή των Εθνικιστών

tags :
HSBC: Ξεπερασμένο το δίλημμα Αριστεράς - Δεξιάς - Αυξάνεται η επιρροή των Εθνικιστών
Το εκλογικό σώμα χαράσσει πλέον μια νέα διαχωριστική γραμμή
Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, το πολιτικό χάσμα στις περισσότερες χώρες ήταν μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, με πολλές κυβερνήσεις να προσπαθούν να κλίνουν προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος.
Αυτό το παραδοσιακό πολιτικό χάσμα έχει πλέον όλο και μικρότερη σημασία.
Το εκλογικό σώμα χαράσσει πλέον μια νέα διαχωριστική γραμμή: αυτούς που είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης και εκείνων που είναι πιο εσωστρεφής.
Αυτό αναφέρει το editorial της νέας μεγάλης ανάλυσης της HSBC, για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2017, στο οποίο τονίζεται ότι το συναρπαστικό σε αυτό το χάσμα είναι ότι δεν είναι μόνο ιδεολογικό.
Έχει μια σχετική, και συχνά παραμελημένη, γεωγραφική χροιά.
Πράγματι, υπάρχει ένα ξεχωριστό χάσμα μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών σε όλες τις χώρες.
Η μετάβαση αυτή έχει τις ρίζες της κάτω από την επιφάνεια των διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης που λαμβάνουν χώρα ήδη από το 1988 στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΔΝΤ.
Παλαιότερα, οι περισσότερες από αυτές τις κινήσεις ενορχηστρώθηκαν κυρίως από αριστερές ομάδες.
Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, ιδίως μετά την απόρριψη του Συντάγματος της ΕΕ από τη Γαλλία το 2005, οι ακραία Δεξιά ένωσε τις δυνάμεις της με τους αγώνες της Αριστεράς ενάντια στο παγκόσμιο εμπόριο.
Έτσι διαπιστώνουμε την απαρχή μιας νέας εποχής της πολιτικής συνεργασίας.
Επίσης, αξιολογώντας τις πολιτικές και τη ρητορική των εθνικιστικών κομμάτων σε όλο τον κόσμο, δεν φαίνεται να είναι ούτε αριστερά, ούτε δεξιά.
Πράγματι, είναι μια συγχώνευση των δύο, υπό την αιγίδα του εθνικισμού.
Συχνά, η ακροδεξιά έχει πολύ συντηρητικές κοινωνικές πολιτικές σε συνδυασμό με εθνικιστικές ή προστατευτικές οικονομικές πολιτικές.
Μια βιαστική ματιά σε όλο τον κόσμο, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πλέον υπάρχουν λιγότερα πολιτικά κόμματα που μπορεί να θεωρούνται κλασικά φιλελεύθερα, ενώ εκείνα που θεωρούνται εθνικιστικά εμφανίζονται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών.
Σκεφτείτε τι έχει συμβεί τους τελευταίους 18 μήνες, τονίζει η HSBC: Το κόμμα Δικαιοσύνης στην Πολωνία, το Duerte στις Φιλιππίνες και φυσικά την εκλογή του Donald Trump, είναι παραδείγματα των νικών των Εθνικιστών.
Για ένα διάστημα, η τάση αυτή φαίνεται να περάσει απαρατήρητη από τις αγορές, τους πολιτικούς και οικονομικούς φορείς χάραξης πολιτικής.
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νίκες των εθνικιστών είναι σε σχετικά μικρές χώρες με περιορισμένη παγκόσμια επιρροή.
Ένα σενάριο με πιο εθνικιστικές Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, θα προκαλέσει σοκ σε όλη την παγκόσμια οικονομία.
Μάλιστα, η HSBC υπενθυμίζεται ότι είχε προειδοποιήσει για την άνοδο του προστατευτισμού, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ο υψηλότερος πληθωρισμό θα οδηγήσει τελικά σε σημαντικές πιέσεις των περιουσιακών στοιχείων.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν κρύβει την ανησυχία της για αυτή την τάση του εθνικισμού από στρατηγική άποψη.

Επενδυτικές στρατηγικές το 2017

- ΗΠΑ: Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι μετοχές των ΗΠΑ να έχουν υψηλές επιδόσεις, λόγω των προσδοκιών για αναθέρμανση της οικονομίας τάση
- Ρευστότητα: Η διακράτηση της ρευστότητας είναι η πραγματική αντιστάθμιση σε έναν κόσμο που οι κίνδυνοι πιέσεων των περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης