Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Βαρουφάκης: Πώς θα έπαιρνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα 16 δισ της ΕΚΤ

Βαρουφάκης: Πώς θα έπαιρνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα 16 δισ της ΕΚΤ
Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές Βαρουφάκη για το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν και υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιαζόταν εκφράζοντας φόβους για «πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή»
Μία χαοτική κατάσταση στην κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 περιγράφεται σε εκτενή αποσπάσματα του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, «Ενήλικες στο δωμάτιο», ενώ προκαλούνται εύλογα ερωτήματα.
«Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» φέρεται κατά τον κ. Βαρουφάκη να αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα όταν στην Ελλάδα είχαν επιβληθεί capital controls και οι έλληνες ζούσαν με τα 60 ευρώ της ημερήσιας ανάληψης αναφέρει η Καθημερινή.
Ο ίδιος συνεχίζει:
Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή.
«Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.
Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».
«Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα.
Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του.
«Έχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε, «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».
Στο ίδιο βιβλίο, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός του ζήτησε να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά από ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη:
«Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης.
Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό».
«Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα.
Αυτή ήταν η γέννηση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό σαν Plan X, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφότου το Βερολίνο και η ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Z που θα έσπρωχνε την Ελλάδα από τον γκρεμό και προς το Grexit.
Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές Βαρουφάκη για το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν και υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιαζόταν εκφράζοντας φόβους για «πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Βαρουφάκης αφήνει, σαφώς, να εννοηθεί ότι όσα μεταφέρει ως διαλόγους προέρχονται όχι μόνον από τις αναλυτικές σημειώσεις που κρατούσε αλλά και από ηχογραφήσεις των συνομιλιών του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.
Η δημοσίευση των αποσπασμάτων αυτών προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν μεταξύ άλλων εξηγήσεις από την κυβέρνηση αλλά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

ΝΔ: Οι αποκαλύψεις για έξοδο από την Ευρωζώνη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Τσίπρα

Κριτική στον πρωθυπουργό για τις αποκαλύψεις πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη ασκεί η ΝΔ.
«Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «συνεχίζει να σιωπά και να απέχει» κάτι που, όπως λέει, κάνει και «με το σκάνδαλο Καμμένου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά.
Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια για τους υπεύθυνους της κατρακύλας της χώρας.
Για το τεράστιο κόστος που εξαιτίας τους πληρώνει ο ελληνικός λαός» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη – Ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν με πραξικόπημα Σχέδιο Β’ για την Ελλάδα

Δικαστική παρέμβαση για τα όσα αποκαλύπτονται στην προδημοσίευση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ζητεί το ΠΑΣΟΚ, που καλεί ταυτόχρονα την κυβερνητική πλειοψηφία να δώσει άμεσα απαντήσεις για το θέμα.
«Αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν όσα υποστήριξε και ο κ. Λαφαζάνης, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Τσίπρα για μια δεκαετία, στην χθεσινή του συνέντευξη.
Δεν μένει αμφιβολία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν, με πραξικόπημα, σχέδιο Β, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης.
Ενημερώνουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πως, ούτως η άλλως, η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί πλήρως.
Κανείς δε μπορεί να παίζει με την Ευρωπαϊκή θέση της χώρας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Ο κ. Τσίπρας δεν επιτρέπεται άλλο να κρύβεται.
Οφείλει να τοποθετηθεί και να δεχθεί τώρα εξεταστική στη Βουλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης