Αναλύσεις

Κοτζιάς: Να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για να μην υπάρξουν "ατυχείς κλιμακώσεις"

Κοτζιάς: Να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για να μην υπάρξουν
"Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας -μιας δύναμης αναθεωρητικής και νευρικής- μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη και ατυχήματα" είπε ο υπουργός Εξωτερικών
upd Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση συνιστά για την κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ με ευθύνη της Άγκυρας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ.Κοτζιάς, δεν κρύβει, ωστόσο, την ανησυχία του ότι «οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη και ατυχήματα», σε μια από κοινού συνέντευξη του στη «Νέα Σελίδα» και στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου.
Ερωτηθείς ο ΥΠΕΞ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο και το μέχρι πού μπορούν να φθάσουν και πώς αντιμετωπίζονται,επισημαίνει:  
«H περίοδος του Ερντογάν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι μια περίοδος στην οποία δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο θερμό επεισόδιο. Μπορεί να υπάρχουν προκλήσεις στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν είχαν σχεδιασμένη θερμή εξέλιξη.
Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας -μιας δύναμης αναθεωρητικής και νευρικής- μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη και ατυχήματα. Για αυτό καλό είναι να σταματήσουν οι προκλήσεις, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, και να διασφαλιστεί έτσι ότι δεν θα υπάρξουν ατυχείς κλιμακώσεις.
Αξίζει, επίσης, να μελετήσουμε τη διασύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην απαίτηση της Τουρκίας να διατηρήσει "παρεμβατικά δικαιώματα" με την συμπεριφορά της ως προς την κυπριακή ΑΟΖ».
O ίδιος, εξαπολύει, εξάλλου, δριμεία επίθεση στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντε.
Ο υπουργός Εξωτερικών χρεώνει στον ειδικό διαμεσολαβητή προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο κ. Άιντε πραγματοποίησε μυστικές συναντήσεις με σκοπό να διασπάσει την κοινή στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας:
«Στις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο κ. Άιντε συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες -γιατί άραγε;- που, όπως φάνηκε, συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το Κυπριακό. Σε αυτές τις συναντήσεις ήταν παρόντες και ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που αρέσκονται να με υβρίζουν προσωπικά και προσπαθούν να αμαυρώσουν την κοινή προσπάθεια της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Δεύτερον, ότι μας πήγε ο κ. Άιντε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος επαρκή προεργασία. Τρίτον, του επιτρέψαμε να λέει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλαπλά ψέματα. Του τα κατέδειξα ένα προς ένα στην ίδια τη Διάσκεψη. Το γνώριζε ότι έλεγε ψέματα, αλλά δεν τον πείραζε ότι πιανόταν στα πράσα. Ευτυχώς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση όταν προσπάθησε να εμφανίσει σε έγγραφό τις δικές του θέσεις ως δικές μας. Φοβάμαι ότι συνεχίζει αυτή του την τακτική και μετά την Ελβετία», σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης