Αναλύσεις

Ron Paul Institute: Ο Assad (Συρία) δεν θα ανατραπεί, κατέρρευσε η Αραβική Άνοιξη

Ron Paul Institute: Ο Assad (Συρία) δεν θα ανατραπεί, κατέρρευσε η Αραβική Άνοιξη
Το κλειδί για το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Συρία το κρατούν οι ΗΠΑ, θα συνεχίσουν τον εμφύλιο με τους τζιχαντιστές ή θα αποδειχθούν την παραμονή του Assad;
Ο Assad ο δικτάτορας της Συρίας θα είναι ο πρώτος ηγέτης αραβικής χώρας που ενώ ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη, δεν θα ανατραπεί, θα παραμείνει ηγέτης αυτής της πολύπαθης χώρας αποκλειστικά γιατί οι άλλες εναλλακτικές… είναι πολύ χειρότερες αναφέρει σε ειδική ανάλυση του το Ron Paul Institute.
Μια βαθιά αντίφαση βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ όσον αφορά την Συρία.
Οι ΗΠΑ από την μια θα δεχθούν απρόθυμα να παραμείνει ο Bashar Al Assad στην εξουσία στη Δαμασκό την πρωτεύουσα της Συρίας για το εγγύς μέλλον, επιταχύνοντας έτσι το τέλος του πολέμου;
Ή θα αγωνιστούν μέχρι το τέλος με την πεποίθηση ότι η επ΄ αόριστον παράταση του εμφυλίου πολέμου θα φέρει με κάποιο τρόπο ένα πολύ καλύτερο μέλλον στην Συρία κόντρα στην Ρωσία και το Ιράν;
Ο πόλεμος στην Συρία αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές των εμφύλιων συγκρούσεων οπουδήποτε στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.
Στην παρούσα συγκυρία στο επίκεντρο βρίσκεται το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, που αποτελούσε ένα αρχαίο κέντρο της Μέσης Ανατολής υψηλού πολιτισμού.
 Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς, τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς είναι φρικτός.
Ο φόβος, η πείνα και ο θάνατος στοιχειώνουν την υπέροχη πόλη.
Πίσω στο 2011, εν μέσω των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, το καθεστώς Assad θεωρείτο βέβαιο ότι θα είχε την τύχη του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, του Καντάφι στη Λιβύη και του Bin Ali στην Τυνησία.
Αλλά η πρόωρη εξέγερση εναντίον του Άσαντ, έδωσε την δυνατότητα στο καθεστώς να αντιδράσει αμέσως με σκληρά αντίποινα.
Αν η Συρία είχε αφεθεί στην τύχη της, ο Assad στην προσπάθεια του να παραμείνει στην εξουσία θα νικούσε αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς.
Όμως σε αντίθεση με την Αίγυπτο ή τη Λιβύη, η Συρία εμφανίστηκε διχασμένη.
Αν και ο Assad δεν ήταν ποτέ δημοφιλής, ένα μεγάλο μέρος της σουνιτικής οικονομικής, στρατιωτικής ελίτ είχε de facto ευθυγραμμιστεί με τη μειονότητα των αλαουιτών Alawite από όπου προέρχεται ο Assad.
 Άλλες μειονότητες, όπως Χριστιανοί, Εβραίοι, Δρούζοι και άλλοι πίστευαν ότι, ενώ δεν τους άρεσε ο Assad, ήταν πολύ προτιμότερος από τζιχαντιστές ή ένα μακράς διάρκειας εμφύλιο πόλεμο.
Ο Assad δεν ανατράπηκε εκ των έσω…
Αλλά φυσικά η Συρία δεν αφέθηκε στην τύχη της, αλλά μάλλον έγινε ο μαγνήτης των περιφερειακών συγκρούσεων μεταξύ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και ων ΗΠΑ από τη μία πλευρά, με το Ιράν, το Ιράκ (σε κάποιο βαθμό) και τη Ρωσία, από την άλλη.
Τώρα, οι ΗΠΑ για πάνω από 40 χρόνια βλέπει το καθεστώς της οικογένειας Assad ως ένα αγκάθι στο πλευρό της στην προσπάθεια της κυριαρχία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Η ανατροπή του Assad απέτυχε.
Οι ΗΠΑ στην προσπάθεια τους να ανατρέψουν τον Assad υποστήριξαν "μετριοπαθείς" τζιχαντιστές στον αγώνα κατά της Δαμασκού.
Δυστυχώς δεν υπήρξαν καθόλου μετριοπαθείς οι αντάρτες.
Οι σκληροπυρηνικοί τζιχαντιστές ήταν πάντα πιο αποτελεσματικοί από τους μετριοπαθείς τζιχαντιστές.
Ο Obama  βλέποντας ότι ο εμφύλιος πόλεμος θα έφερνε στην εξουσία τους τζιχαντιστές στη θέση του Άσαντ, δεν είναι μια καλή εξέλιξη.
Οι αμερικανοί στην προσπάθεια τους να χτυπήσουν την Ρωσία και το Ιράν  μετέτρεψαν τον λαό της Συρίας σε πιόνια του αγώνα της Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας και Τεχεράνης.
Η νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός προϋποθέτει ότι ο Assad δεν θα ανατραπεί θα διατηρήσει την εξουσία, εν αναμονή μιας πολυεθνικής διαδικασίας για τη μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς.
Μετά από 5 χρόνια ενός καταστροφικού εμφύλιου πολέμου - του οποίου οι πρόσφυγες έχουν κλονίσει την Ευρώπη - υπάρχουν πιθανώς Σύριοι που δεν θα προτιμούσαν να επιστρέψουν στον αυταρχισμό του Assad – αν και ο Assad δεν είναι Σαντάμ Χουσεΐν.
Οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να αποφασίσουν:
Μήπως θέλουν να συνεχιστεί για μήνες ο εμφύλιος ως διαπραγματευτικό ή θα αποφασίσουν ένα τέλος στον πόλεμο, ακόμη και με τους όρους του Άσαντ είναι η λύση;
Η Ρωσία κατέχει τα ισχυρότερα χαρτιά σε αυτή την αντιπαράθεση. Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να σταματήσει τον πόλεμο τώρα και να αποδεχθεί μια νίκη Άσαντ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία θα αναδειχθεί στρατηγικός νικητής.
Αυτή η μάχη όμως είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος με τη Ρωσία.
Το παιχνίδι δεν αξίζει το διακύβευμα είναι ανούσιο.
Το κλειδί για το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Συρία το κρατούν οι ΗΠΑ, θα συνεχίσουν τον εμφύλιο με τους τζιχαντιστές ή θα αποδειχθούν την παραμονή του Assad;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης