Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

IEA: Ιράκ και Ιράν θα έχουν ρόλο «κλειδί» στην προμήθεια πετρελαίου έως το 2040

IEA: Ιράκ και Ιράν θα έχουν ρόλο «κλειδί» στην προμήθεια πετρελαίου έως το 2040
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ η παραγωγή στο Ιράν έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα
Το Ιράκ και το Ιράν θα έχουν ρόλο «κλειδί» στην παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου έως το 2040 μέσω της αύξηση της παραγωγής τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Όπως αναφέρει στην έκθεση με τις προβλέψεις του World Energy Outlook 2016, ο κόσμος θα είναι πιο εξαρτημένος από την υψηλότερη απόδοση της παραγωγής του Ιράν, το οποίο εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2040.
Επιπλέον, οι προβλέψεις δείχνουν, ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ θα ανέλθει σε 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2040, σε σύγκριση με τα 4,1 εκατομμύρια βαρέλια που παρήγαγε την ημέρα το 2015.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη, ότι το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 50% έως το 2040 στα 48,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε σύγκριση με τα 39,1 εκατομμύρια βαρέλια που παρήγαγε την ημέρα το 2015.
Η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της μεταξύ των παραγωγών του ΟΠΕΚ και τον κεντρικό ρόλο της στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, ακόμη και αν το Ιράκ και το Ιράν απολαύσουν ένα μεγαλύτερο επίπεδο ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ.
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ η παραγωγή στο Ιράν έχει αυξηθεί κατά περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων τον Ιανουάριο του 2016.
Προσθέτει δε, ότι τα νέα έργα στη χώρα θα ενισχύσουν την ικανότητα της προς τον επίσημο στόχο παραγωγής 4,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα έως το 2021 και 6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα έως το 2040, σε σύγκριση με τα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που παρήγαγε το 2015.
Στο Ιράκ παρά το ότι το 2015 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΟΠΕΚ, η μείωση των εσόδων λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και της εμπόλεμης κατάστασης με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια της χώρας, επιβαρύνουν πολύ τις μελλοντικές προοπτικές παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.
Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις του ΙΕΑ δείχνουν, ότι το Ιράν και το Ιράκ οι οποίες είναι μεταξύ των πέντε ιδρυτικών μελών του ΟΠΕΚ και δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, θα διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου, παρά την επιθυμία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών για την μείωση της παραγωγής, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης