Αναλύσεις

ΔΝΤ: Εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο την Συμφωνία Επί της Αρχής για την Ελλάδα - Θετική η έξοδος στις αγορές

tags :
ΔΝΤ: Εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο την Συμφωνία Επί της Αρχής για την Ελλάδα - Θετική η έξοδος στις αγορές
«Όλη η σημασία των προγραμμάτων του Δ.Ν.Τ. είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή των χωρών στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων»
(upd) Το διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Συμφωνία Επί της Αρχής για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ενέκρινε και δυνητική συμμετοχή 1,6 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα.
Το ποσό των 1,6 δισεκ. ευρώ θα εκταμιευθεί εάν και εφόσον υπάρξει βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος και εναπόκειται στην Ελλάδα εάν θα κάνει χρήση των κεφαλαίων αυτών.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά.
Το ΔΝΤ στην DSA στην έκθεση βιωσιμότητας συνεχίζει να χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
Να σημειωθεί ότι σήμερα 20 Ιουλίου συνεδρίασε το ΔΝΤ
1)Εγκρίνοντας την συμφωνία επί της αρχής
2)Προσδιορίζοντας το ποσό σε ενδεχόμενη συμμετοχή στα 1,6 δισεκ. ευρώ
3)Παρουσίασε την έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος το οποίο συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο μετά το 2030.
Ως γνωστό το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο έως το 2030 και ως μη βιώσιμο μετά το 2030.

Νωρίτερα:

Θετικά αποτιμά την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου κ. William Marrey, ο οποίος –ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου– επισήμανε πως όλα τα προγράμματα του Δ.Ν.Τ. απαιτούν βιωσιμότητα χρέους και διασφαλίσεις εξασφάλισης της, «δεν είναι κάτι που θα αλλάξει».

Επί αυτού, στη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για τις αλλαγές που επέφερε το Ταμείο στο «ταβάνι» του ελληνικού χρέους και ειδικά για το γεγονός ότι υπήρξε αλλαγή λεκτικού, ώστε η «οροφή» να μετακινηθεί από το χρέος της γενικής κυβέρνησης, στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, απάντησε πως «όλα τα προγράμματα του Δ.Ν.Τ. εμπεριέχουν «οροφή» για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείριση του χρέους.
Σε ό,τι αφορά στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την Ελλάδα, διευκρίνισε πως θα γίνει το απόγευμα τοπική ώρα Ουάσιγκτον, «μετά το γεύμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ προσέθεσε πως ο χρόνος λήξης της συνεδρίασης δεν είναι γνωστός, αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τα σχετικές ανακοινώσεις.
Ερωτηθείς για τη θέση του Δ.Ν.Τ. για την επικείμενη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές εμφανίσθηκε μάλλον θετικός.
«Όλη η σημασία των προγραμμάτων του Δ.Ν.Τ. είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή των χωρών στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις αγορές.
Ο απώτερος στόχος είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε μια λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να δώσει στοιχεία για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εξεταστεί το βράδυ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ν.Τ. και επανέλαβε τη γνωστή θέση του Ταμείου πως για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα απαιτείται το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο δεν θέλησε να απαντήσει για το εάν η «επί της αρχής» έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα περικλείει διορία για το διάστημα εντός του οποίου οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.
Κλείνοντας, ρωτήθηκε για το χρόνο της επίσκεψης της Γενικής Διευθύντριας κας Christine Lagarde στην Αθήνα, ωστόσο δεν απάντησε.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης