Αναλύσεις

Bloomberg: Λόγω ανώτατου ορίου του ΔΝΤ για το χρέος η αναβολή εξόδου της Ελλάδας στις αγορές

Bloomberg: Λόγω ανώτατου ορίου του ΔΝΤ για το χρέος η αναβολή εξόδου της Ελλάδας στις αγορές
Oι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg εκτιμούν πως η καθυστέρηση οφείλεται στο ανώτατο όριο που έχει θέσει το ΔΝΤ για το χρέος που μπορεί να διακρατήσει μια χώρα.
Στο ΔΝΤ οφείλεται η αναβολή εξόδου στις αγορές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg εκτιμούν πως η καθυστέρηση οφείλεται στο ανώτατο όριο που έχει θέσει το ΔΝΤ για το χρέος που μπορεί να διακρατήσει μια χώρα.
Αυτό το ανώτατο όριο συμπεριλαμβάνεται σε μια σειρά εγγράφων που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το ΔΝΤ, όπως η επιστολή προθέσεων που έστειλαν οι ελληνικές αρχές στο Ταμείο, εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 20 Ιουλίου 2017.
Με βάση αυτό το ανώτατο όριο, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει νέο χρέος έως ότου αποπληρώσει αυτά που χρωστάει.
Ως εκ τούτου πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου 2017, όταν θα αποπληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 4 δισ. ευρώ.
Ένας εκ των αξιωματούχων δήλωσε ωστόσο ότι ακόμη και μετά την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ, το συνολικό χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό και η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει νέο χρέος, με βάση τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, σημειώνει το Bloomberg.
Η Ελλάδα προσπαθεί να βγει στις αγορές για πρώτη φορά από το 2017, καθώς η συμφωνία του Eurogroup τον Ιούνιο άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, βάζοντας τέλος στη σπέκουλα μηνών, για το αν θα καταφέρει η Αθήνα να ανταποκριθεί στις πληρωμές των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο.
Μετά τη συμφωνία τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν ράλι, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε χαμηλά πολλών ετών.
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία των επενδυτών, το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται μια γενναία αναδιάρθρωση για να καταστεί βιώσιμο.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης