Αναλύσεις

Κίνα: Τι κρύβει το μήνυμα συγχαρητηρίων του πρόεδρου Xi Jinping στον Donald Trump

Κίνα: Τι κρύβει το μήνυμα συγχαρητηρίων του πρόεδρου Xi Jinping στον Donald Trump
Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές του μηνύματος του κινέζου προέδρου στο νέο ομόλογό του στις ΗΠΑ.
Σύγχυση προέκυψε το πρώτο σαββατοκύριακο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016 των ΗΠΑ, όταν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, δήλωσε ότι  ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον νεο εκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "The Diplomat"  παρά την αναστάτωση που επικράτησε το μήνυμα των συγχαρητηρίων είχε τελικά  ένα βαθύτερο νόημα. Ας δούμε το παρασκήνιο και τα κρυμμένα μηνύματα που αποκαλύπτει το περιοδικό.
To στρατόπεδο Trump, αρνήθηκε ότι είχε μιλήσει ή ότι είχε δεχθεί συγχαρητήρια από τον κινέζο πρόεδρο.
Κινέζοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωναν αν υπήρξε τηλεφώνημα και αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αναφορές.
Η  Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) επιβεβαίωνε ότι ο Xi, πράγματι, είχε πραγματοποιήσει μια τηλεφωνική συνομιλία με το μέλλον ομόλογό του τη Δευτέρα. Ο Xi φέρεται να αναφέρθηκε στον «αμοιβαίο σεβασμό» και τόνισε ότι «η συνεργασία είναι η μόνη σωστή επιλογή» για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το γραφείο του νέου προέδρου επιβεβαίωσε την κλήση σε μια δήλωση. Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Trump επανέλαβε τα ανταπέδωσε  τις ευχές  στον Xi, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι  "οι δύο ηγέτες θα έχουν μία από τις ισχυρότερες σχέσεις για τις δύο χώρες για  να κινηθούν προς τα εμπρός."
Αν και η αρχική σύγχυση ξεκαθαρίστηκε, αξίζει τον κόπο να εξετασθεί  κάθε λέξη στο συγχαρητήριο μήνυμα και τηλεφώνημα  του Xi.
Ο Trump στηλίτευσε την Κίνα μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχόμενος  επιβολή 45% στους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα και την επισήμανση της χώρας ως χειραγωγού στο  νόμισμα κατά την πρώτη ημέρα της θητείας του. Δεν είναι καθόλου σαφές πόσο η σκληρή ρητορική εκστρατεία του Trump προς την Κίνα θα γίνει η πολιτική και σε ποιο βαθμό θα είναι συνεπής με τις πεποιθήσεις του.
Η Κίνα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τα μεγάλα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα περί  ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν, ενώ η κατάσταση  κλιμακώθηκε και από τις ανεπίλυτες εντάσεις με την Ιαπωνία στη Νότια Θάλασσα. Και τώρα ο  Trump φέρνει την αβεβαιότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Το απρόβλεπτο του νέου προέδρου των ΗΠΑ  και η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας φαίνεται τρομακτικό για την Κίνα.

Τα "σημάδια"
Για να κατανοήσουμε το κρυφό νόημα των συγχαρητηρίων Xi, μπορούμε να διακρίνουμε δύο «σήματα» που διαφέρουν από το παρελθόν στη ρητορική του, τις ιδέες και τις πεποιθήσεις.
Κατ' αρχήν, στο πρώτο συγχαρητήριο μήνυμά του προς Trump, ο Xi απέφυγε να αναφερθεί ρητά την έννοια «νέου τύπου μεγάλης σχέσης εξουσίας," είναι γνωστή ως το «xinxing daguo guanx» στα κινέζικα, αν και συνεπάγεται την έννοια του όρου αυτού.
Ενσωματωμένα σε αυτήν την έννοια είναι η ελπίδα της Κίνας να αποφύγει την παγίδα του Θουκυδίδη, την προσδοκία της να αντιμετωπίζονται ως ίσοι, και την προθυμία της να είναι διαμορφωτής της διεθνούς τάξης.
Ο Xi επανέλαβε τον όρο «νέου τύπου μεγάλης  σχέσεις εξουσίας» και υπερασπίστηκε το όραμα όπως κάθε φορά που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προφανή επιθυμία να υποβάλει την ιδέα και στον νέο  ομόλογό του των ΗΠΑ.
Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχθηκαν το πλαίσιο στην αρχή, αλλά σύντομα το απομάκρυναν και δεν έχει επικυρώθηκε κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών
Αντ' αυτού, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει την ιδέα με καχυποψία και με  κριτική άποψη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κατανοήσουν το πολύτιμο νόημα πίσω από τη φράση και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις ασφαλείας στους συμμάχους της και τους εταίρους στην Ασία-Ειρηνικό.
Ακόμα κι έτσι, οι  Κινέζοι αξιωματούχοι ενισχύουν  συνεχώς τη φράση «νέο είδος μεγάλης σχέσεις εξουσίας" εντός και εκτός Κίνας.

Διαφορές
Δεύτερον, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας Κινέζος πρόεδρος είχε απευθύνει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σε ένα συγχαρητήριο μήνυμα. Ο Xi δήλωσε, "Η Κίνα ελπίζει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των διαφορών με εποικοδομητικό τρόπο", σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.
Σε σύγκριση με τον Xi, ο προκάτοχός του, ο Πρόεδρος Hu Jintao αναφέρθηκε σπάνια άμεσα στις διαφορές. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε με συνέπεια το «ευρύ φάσμα κοινών συμφερόντων και τη βάση για τη συνεργασία" με συγχαρητήρια μηνύματά του προς τους ομολόγους του των ΗΠΑ, το 2004, το 2008 και το 2012, χωρίς να προσδιορίζει τις διαφορές.
 Ο Xi τόνισε επίσης ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ενισχύσουν τον συντονισμό και την συνεργασία, αλλά από την άλλη πλευρά, ο ίδιος παραδέχθηκε εμμέσως τις διαφορές ως ακανθώδες πρόβλημα και ως εκ τούτου τόνισε πώς πρέπει να διαχειριστεί αυτές τις διαφορές με εποικοδομητικό τρόπο.
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις σχετικά με ζητήματα όπως η νομισματική πολιτική, τα τιμολόγια, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, και εδαφικές διαφορές.
Επιπλέον, ο Trump αναζητεί  τρόπους για να αποσύρθει γρήγορα από τη συμφωνία  του Παρισιού για το κλίμα, η οποία μπορεί να  «εκνευρίσει» Κίνα.
Η κυβέρνηση Ομπάμα αποτελεί  ορόσημο στη συνεργασία  ΗΠΑ – Κίνας για την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μεταξύ των δύο χωρών.

Αβεβαιότητα
Το κρυμμένο νόημα των συγχαρητηρίων Xi στον Trump αντανακλούν  την αβεβαιότητα της Κίνας προς τις ΗΠΑ ότι ο  εκλεγμένος πρόεδρος, μπορεί εύκολα να ανατρέψει το πλαίσιο και τις δεσμεύσεις που δημιούργησαν  ο Xi και ο Ομπάμα.  Ο Trump είναι ένα παζλ για την Κίνα. Αν και δεν έχει δώσει επισήμως στίγμα της πολιτικής του την Κίνα, οι σύμβουλοί του έχουν στείλει ανόμοια μηνύματα μέσω διαφόρων διαύλων.
 Ο James Woosley, ανώτερος σύμβουλος του Trump, αναφέρεται στην απόρριψη, από την  κυβέρνηση Ομπάμα, της Κίνας από  την ηγεσία της Ασίας Υποδομών Τράπεζα Επενδύσεων (AIIB) ως «στρατηγικό λάθος», σύμφωνα με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα South China Morning Post.
Ωστόσο, ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο  Foreign Policy με δύο σύμβουλοι του Trump, ο Alexander Gray και Peter Navarro, υποστηρίζουν ότι η «Pivot στην Ασία αποδείχθηκε ότι ήταν μια απερίσκεπτη περίπτωση.Θα προτείνουμε μια πιο σκληρή αμερικανική πολιτική γραμμή στην Κίνα, ακολουθώντας μια στρατηγική «ειρήνη μέσω της δύναμης», η οποία ήταν το επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Ρόναλντ Ρίγκαν.
Παρά τοn αισιόδοξο τόνο των συγχαρητηρίων Xi σε Trump, υπάρχει δυσπιστία  όσον αφορά τις μικρές αλλαγές στη διατύπωση, η οποία αντανακλά την κινεζική αβεβαιότητα και μια νευρική στάση απέναντι  στον Trump. Αναμφίβολα, οι πολιτικές Trump θα μπορούσαν να δώσουν στην Κίνα την ευκαιρία να διαμορφώσει και να καθιερώσει την περιφερειακή σειρά με την Ανατολική Ασία. Ωστόσο, το απρόβλεπτο του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ, ο προστατευτισμός και τον λαϊκισμός μπορούν  να βλάψουν τις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης