Αναλύσεις

Guterres (OHE) για Κυπριακό: Για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, πρέπει τα μέρη να επιθυμούν να προχωρήσουν

Guterres (OHE) για Κυπριακό: Για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, πρέπει τα μέρη να επιθυμούν να προχωρήσουν
Το σαββατοκύριακο ο Ν. Αναστασιάδης άσκησε κριτική στον μεσολαβητή του ΟΗΕ ότι παρέσυρε τον γενικό γραμματέα να συγκαλέσει βεβιασμένα τη διάσκεψη χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία προεργασία
   
Την υποστήριξή του στον Espen Barth Eide, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, εξέφρασε ο ΓΓ του οργανισμού, António Guterres.
Δια του εκπροσώπου του Farhan Haq επισήμανε ότι ο Eide "κάνει καλή δουλειά προσπαθώντας να φέρει τα μέρη πιο κοντά".
Aπάντησε έτσι σε ερώτηση για τα σχόλια που έκανε χθες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, για τον E. B. Eide σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή".
Ο Haq είπε ότι είναι υπόψη τους τα σχόλια που έγιναν στον Τύπο για τον Eide.
"Ο ΓΓ υποστηρίζει τον κ. Eide και το έργο του.
Πιστεύει ότι κάνει καλή δουλειά προσπαθώντας να φέρει τα μέρη πιο κοντά.
Τελικά για να προχωρήσει μπροστά οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, πρέπει τα ίδια τα μέρη να επιθυμούν να προχωρήσουν.
Τελικά αυτό είναι που χρειάζεται να γίνει", δήλωσε ο Haq.
Το σαββατοκύριακο ο Ν. Αναστασιάδης άσκησε κριτική στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, ότι "ζούσε μια πλάνη" και "θεωρούσε ότι συμβαίνει αυτό που θα ήθελε να συμβεί" και ουσιαστικά παρέσυρε τον γενικό γραμματέα να συγκαλέσει βεβιασμένα τη διάσκεψη χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία προεργασία.
Ο πρόεδρος της Κύπρου εκτίμησε ότι δεν έχουν πέσει τίτλοι τέλους στο Κυπριακό, δήλωσε έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, εφόσον υπάρξει καλή προετοιμασία, ενώ επισήμανε ότι η διαδικασία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας που θα εξεταστεί μετά τις εκλογές σε Γερμανία και Αυστρία, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ακόμη, συνέστησε ψυχραιμία διευκρινίζοντας ότι "το πολεμικό σκηνικό που παρουσιάζεται, κυρίως από ιστοσελίδες, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα".
"Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 έχει αρχίσει χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα ή παρενόχληση", είπε, απευθύνοντας έκκληση και "στα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν την ορθή και όχι την επικοινωνιακή εικόνα που η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει, ότι τάχα υπάρχει αναταραχή στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται η ΑΟΖ της Κύπρου".
Τέλος εξήρε το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη διάσκεψη για την Κύπρο.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης