Αναλύσεις

Yusufov: Τί λέει ο "γκουρού" των ενεργειακών, για το παρασκήνιο της συνάντησης Trump-Putin

Yusufov: Τί λέει ο
Οι πρώτες συνομιλίες των προέδρων των δύο ενεργειακών υπερδυνάμεων έδωσαν έναν εποικοδομητικό τόνο για την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, σύμφωνα με τον Yusufov
Τις ενεργειακές προκλήσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, μετά την πρώτη διμερή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διάσκεψη κορυφής της G20, ανέλυσε ο "γκουρού" των ενεργειακών θεμάτων Igor Yusufov.
Ο Igor Yusufov, ο οποίος μίλησε στο euractiv.com, έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το 2001-2004, υπηρέτησε ως υπουργός Ενέργειας για τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το 2011 ξεκίνησε ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα μέσω του Ταμείου Ενέργειας, το οποίο ίδρυσε. Το Ταμείο Ενέργειας πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Ενέργεια».

Ορισμένες από τις απόψεις του Yusufov:

-Τι συζητήθηκε μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Τρούμπ, σύμφωνα με τις πληροφορίες σας, όσον αφορά τις ενεργειακές προκλήσεις;

-«Η πολιτική είναι η πιο συγκεντρωμένη έκφραση της οικονομίας». Αυτό έγραψε ο αρχηγός της ρωσικής επανάστασης Vladimir Lenin πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια. Και παρόλο που δεν είναι πλέον ο πιο δημοφιλής συγγραφέας, πιστεύω ότι το απόσπασμά του είναι απολύτως κατάλληλο.
Θα μπορούσατε να αντιτάξετε, πως ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον ανέφεραν να συζητήθηκε ενεργειακή ατζέντα σε αυτήν την πρώτη συνάντηση μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας.
Αλλά η ουσία του θέματος είναι ότι η στενή γνωριμία και οι πρώτες συνομιλίες των προέδρων των δύο ενεργειακών υπερδυνάμεων έδωσαν έναν εποικοδομητικό τόνο για την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της οικονομίας εν γένει και της ενέργειας συγκεκριμένα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι εκτός από την ενεργειακή ατζέντα του διμερούς διαλόγου, στην οποία συμμετείχα άμεσα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως Ρώσος υπουργός ενέργειας, η ενεργειακή συνιστώσα εμφανίζεται εμφανώς ή αόρατα τόσο στο συριακό πρόβλημα όσο και στο ουκρανικό. Και τα ανεξήγητα σενάρια για την υποτιθέμενη συμμετοχή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζουν τον ενεργειακό κλάδο με τον πιο άμεσο τρόπο: Εξάλλου, έγιναν ένας από τους λόγους για την επόμενη "υστερία" κυρώσεων, εξαιτίας της οποίας η ExxonMobil, ιδίως, δεν μπορεί να επαναλάβει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την ηγετική ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosneft".

-Ο Πρόεδρος Trump κατέστησε σαφές στη Βαρσοβία ότι θέλει οι ΗΠΑ να πουλήσουν ΥΦΑ στην Ευρώπη, στόχος που σημαίνει ότι θα ληφθούν μερικά από τα μερίδια αγοράς της Ρωσίας. Αλλά η Ρωσία λέει ότι το φυσικό αέριο της είναι φθηνότερο. Σημαίνει αυτό ότι η Ρωσία παραβλέπει τον δυνητικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ;

-"Αναγνωρίζουμε με σεβασμό την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Πολωνία και, ενδεχομένως, μέσω ενός κόμβου αερίου, σε γειτονικές χώρες. Το ίδιο δήλωσε ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda μετά την υπογραφή της Πολωνίας για μια παράδοση ΥΦΑ.
Η Πολωνία καταναλώνει ετησίως περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εκ των οποίων 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προμηθεύονται σήμερα από την Gazprom. Το 2015, στην πόλη Świnoujście, τέθηκε σε λειτουργία τερματικός σταθμός ΥΦΑ χωρητικότητας 5 bcm ετησίως. Τον Ιούνιο του 2016, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδια ότι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα συνέδεε την Πολωνία με τη Νορβηγία, θα εξασφάλιζε την ανεξαρτησία της Πολωνίας από αέριο "από την Ανατολή" μέχρι το 2022.

Εν τω μεταξύ, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε εκ νέου προσεκτικά την οικονομική πτυχή των προμηθειών του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Φυσικά, η διαφοροποίηση των προμηθειών αυτών, που προβλέπεται από όλες τις οδηγίες της ΕΕ, είναι ιδεολογικά κατανοητή. Αλλά με βάση τους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων της Energy Corporation που προΐσταμαι, θέλω να τονίσω ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τον δρόμο ενός πολύ επικίνδυνου οικονομικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Εξάλλου, το φυσικό μας αέριο δεν χρειάζεται να είναι υγροποιημένο και στη συνέχεια να υγροποιείται, και μεταφέρεται μέσω του φθηνότερου μέσου μεταφοράς, μέσω αγωγόύ."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης