Αναλύσεις

Bloomberg: Η Ρωσία έχει κερδίσει 6 δισ. δολάρια από τις συνομιλίες με τον ΟΠΕΚ

Bloomberg: Η Ρωσία έχει κερδίσει 6 δισ. δολάρια από τις συνομιλίες με τον ΟΠΕΚ
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μεταφράζονται σε άμεσα κέρδη για τον προϋπολογισμό
Η απόφαση της Ρωσίας πριν από λίγους μήνες να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τον ΟΠΕΚ σχετικά με τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, έχει προσθέσει στον προϋπολογισμό της χώρας περισσότερα από 400 δισ. ρούβλια (6 δις. δολάρια), σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η πιθανότητα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών για τη συρρίκνωση του παγκόσμιου πλεονάσματος πετρελαίου, βοήθησαν την αύξηση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού» από το χαμηλό των 27 δολαρίων το βαρέλι τον Ιανουάριο σε έναν ετήσιο μέσο όρο τιμής 44 δολαρίων.
Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση της Ρωσικής παραγωγής έχει ενισχύσει τα δημόσια έσοδα έως και 700 δισ. ρούβλια, σύμφωνα με δύο Ρώσους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg χωρίς να τους κατονομάζει.
Αυτές οι εκτιμήσεις έδωσαν το κίνητρο στη Ρωσία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς, ακόμη και μετά την αποτυχία τον Απρίλιο του 2016 των αρχικών διαπραγματεύσεων με στόχο το «πάγωμα» της παραγωγής.
«Αυτή η πρωτοβουλία (σ.σ. του διαλόγου) αποτρέπει τους επενδυτές εμπορευμάτων από το να εντοπίζουν πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν οι τιμές και να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια», δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, περίπου το 40% των εσόδων της Ρωσίας προέρχεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα οι απώλειές της σε συνάλλαγμα να είναι μεγάλες τον Ιανουάριο του 2016, όταν οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν σε χαμηλό 12μήνου.
Μέσα σε ένα δεύτερο έτος ύφεσης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας αυξήθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδό του τα τελευταία 6 χρόνια, με αποτέλεσμα το κράτος να αναζητά χρήματα στα αποθεματικά ταμεία και στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μεταφράζονται σε άμεσα κέρδη για τον προϋπολογισμό, ιδίως όταν οι φορολογικοί συντελεστές των πετρελαϊκών εταιρειών επεκτείνονται με την αύξηση των πωλήσεων αργού πετρελαίου και συρρικνώνονται με την μείωση των πωλήσεων, σημειώνει το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα 90 σεντς από κάθε δολάριο από το πετρέλαιο πηγαίνει στον προϋπολογισμό και όχι τους ίδιους τους παραγωγούς.
Η Ρωσία έβαλε στα ταμεία της 2,7 τρισ. ρούβλια από τον δασμό εξαγωγών και τους φόρους εξόρυξης πετρελαίου, τις δύο κύριες εισφορές των πετρελαϊκών εταιρειών, συνεισφέροντας το 26% των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.
Λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, οι μηνιαίες εισπράξεις έχουν ξεπεράσει τα 300 δισ. ρούβλια από τον Ιούνιο του 2016, σε σύγκριση με τα 185 δισ. ρούβλια τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Τον Οκτώβριο του 2016 μάλιστα, η Ρωσική παραγωγή έσπασε ένα μετα-σοβιετικό μηνιαίο ρεκόρ παραγωγής 11,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σε σύγκριση με τα 10,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο.
Ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ έχει πει, ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να περιορίσει την παραγωγή της, εάν ο ΟΠΕΚ οριστικοποιήσει τις περικοπές του αυτό το μήνα, αλλά σημείωσε, ότι θα προτιμούσε να «παγώσει» στα σημερινά επίπεδα παρά να μειωθεί η παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης