Αναλύσεις

ΙΕΑ: Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα ξεπεράσει του πετρελαίου τα επόμενα 5 χρόνια

ΙΕΑ: Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα ξεπεράσει του πετρελαίου τα επόμενα 5 χρόνια
Η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης, ενώ οι ΗΠΑ θα παράγουν το 22% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου παγκοσμίως, αναφέρει ο IEA.
Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα ξεπεράσει το πετρέλαιο και τον άνθρακα τα επόμενα 5 χρόνια, με τη βοήθεια των χαμηλών τιμών, της άφθονης προσφοράς και του ρόλου του στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άλλων εκπομπών, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Gas 2017 που δημοσιεύθηκε σήμερα (13/7).
Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 1,6% ετησίως, ωθώντας την κατανάλωση έως τα 4 τρισ. κυβικά μέτρα το 2022 από 3,6 τρισ. κυβικά μέτρα που ήταν το 2016, αναφέρει η έκθεση.
Σχεδόν το 90% της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου θα προέλθει από αναπτυσσόμενες οικονομίες, με πρώτη την Κίνα, η οποία θα αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
Ειδικότερα στην Κίνα, η ζήτηση για φυσικό αέριο προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 8,7% ετησίως φθάνοντας τα 340 δισ. κυβικά μέτρα κατανάλωσης το 2022.
Την Κίνα θα ακολουθήσει σε αύξηση της ζήτησης η Ινδία, φθάνοντας τα 80 δισ. κυβικά μέτρα το 2022 από 55 δισ. κυβικά μέτρα το 2016.
Στην Αφρική η κατανάλωση θα αυξηθεί με ρυθμό 3,1% ετησίως, φθάνοντας τα 150 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ η ετήσια αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στη Λατινική Αμερική είναι κατά μέσο όρο 1,3%.
Οι προοπτικές κατανάλωσης παραμένουν σταθερές στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει, ότι μέχρι το 2022, η βιομηχανία θα αναδυθεί «ως ο κινητήριος άξονας της αύξησης της ζήτησης, αντιπροσωπεύοντας το 50% της προβλεπόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου».
Η χρήση φυσικού αερίου στις μεταφορές θα φθάσει τα 140 δισ. κυβικά μέτρα το 2022, ενώ η ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί με ρυθμούς χαμηλότερους από 1% ετησίως.
Η χρήση φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης φυσικού αερίου στον κόσμο.
Όπως αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ, η χώρα θα αυξήσει την παραγωγή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατά τα επόμενα 5 χρόνια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 οι ΗΠΑ θα παράγουν περίπου 890 δισ. κυβικά μέτρα ή το 22% του συνολικού αερίου που θα παράγεται παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερο από το 50% της αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ θα μετατραπεί σε LNG για εξαγωγή, καθιστώντας τη χώρα έναν ισχυρό ανταγωνιστή του Κατάρ και της Αυστραλίας στον τομέα αυτό.
Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, θα δει την παραγωγή φυσικού αερίου της να αυξάνεται με μέσο ρυθμό μόλις 1,5%.
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά και στην κύρια ευρωπαϊκή αγορά θα επιβραδύνει την παραγωγή στη Ρωσία.
Αντιθέτω, η εγχώρια παραγωγή της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 6,6% ετησίως φθάνοντας από τα 65 δισ. κυβικά μέτρα το 2016 στα 200 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης