Αναλύσεις

Συναντήσεις Τσίπρα με Μπορίσοφ, Βούτσιτς και Γιούνκερ στην Θεσσαλονίκη

Συναντήσεις Τσίπρα με Μπορίσοφ, Βούτσιτς και Γιούνκερ στην Θεσσαλονίκη
Σημαντικές επαφές για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boiko Borisov θα έχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker.
Η συνάντηση με τον Juncker θα γίνει στις 19:30 το απόγευμα πριν από την αναγόρευση του προέδρου της Κομισιόν σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.
Η τελετή αναγόρευσης του Juncker θα γίνει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας στο πλαίσιο της ενίσχυσης του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 10:00 το πρωί με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις συμμετεχόντων υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.
Στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα.
Επίσης θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική ενώ θα τονιστεί η σταθερή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Παράλληλα θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Σέρβου προέδρου.
Θα ακολουθήσει στις 16:00 το απόγευμα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, B. Borisov.
Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας.
Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης