Αναλύσεις

Οι 7 λόγοι που επιβεβαιώνουν το καλό momentum για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές στις 18 Ιουλίου

Οι 7 λόγοι που επιβεβαιώνουν το καλό momentum για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές στις 18 Ιουλίου
Tο εγχείρημα θα συνοδευτεί από την έκδοσης ενός νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας και δεν θα είναι επανέκδοση ( re - opening) του ομολόγου που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά και το οποίο ωριμάζει κανονικά τον Απρίλιο του 2019
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η Rothschild , χρηματοοικονομικοί οίκοι που θα είναι ανάδοχοι της έκδοσης, ξένοι οίκοι αλλά και οι ίδιοι οι δανειστές θεωρούν ευνοϊκή την συγκυρία της δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς την επόμενη εβδομάδα ( σ.σ. ημερομηνία σταθμός αποτελεί η επόμενη Τρίτη 18 Ιουλίου).
Πιθανότατα το εγχείρημα θα συνοδευτεί από την έκδοσης ενός νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας και δεν θα είναι επανέκδοση ( re - opening) του ομολόγου που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά και το οποίο ωριμάζει κανονικά τον Απρίλιο του 2019.
 Οι 7 λόγοι που παροτρύνουν την Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να αξιοποιήσει το  θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την ίδια είναι οι εξής:

1.       Επίσκεψη Μοσκοβισί – Λαγκάρντ: Η επίσκεψη του γάλλου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Ελλάδα μετά τις 20 Ιουλίου και πιθανότατα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι καλό σήμα προς τις αγορές αφού για πρώτη φορά δεν θα ζητηθούν θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αλλά η ατζέντα θα περιλαμβάνει  θέματα  που αφορούν στην μετά Μνημόνιο εποχή ενώ σημαντική θέση σε αυτά έχει το κομμάτι της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

2.       Αν και η απόφαση της Ε.Ε. να βγάλει μετ’ επαίνων Μοσκοβισί την Ελλάδα από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος είναι συμβολική, εντούτοις ενισχύει το βήμα εξόδου της στις αγορές.
Η χρονική στιγμή που λαμβάνει χώρα αυτό το γεγονός μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι καθώς γίνεται με την συγκατάθεση των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

3.       Οι μικρές δανειακές ανάγκες που έχει η Ελλάδα από  τον επόμενο μήνα μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Οι πληρωμές χρέους που πρέπει να καλύψει η χώρα μόλις στο ποσό των 3,366 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, μετά τις πληρωμές του ομολόγου Σαμαρά στις 17 Ιουλίου (2,1 δισ. ευρώ) και των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (3,9 δισ. ευρώ) στις 20 Ιουλίου, και μέχρι τον Αύγουστο του 2018 οι λήξεις δανείων και ομολόγων ομαλοποιούνται και οι επόμενες μεγάλες πληρωμές είναι τον Ιούλιο του 2018, ύψους 1,85 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες  σε αυτό το διάστημα δεν ξεπερνούν τα 10 δις. ευρώ.  

4.       Το γεγονός ότι η τρίτη αξιολόγηση θα έχει ως επίκεντρο την ανάπτυξη και τις αποκρατικοποιήσεις θεωρείται καλό σήμα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Βέβαια αυτό προϋποθέτει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τη λήψη των αντίμετρων από το 2019 και εν προκειμένω με την μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

5.       Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας μαρτυρούν ότι το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ έχουν σταματήσει και οι εκροές στις καταθέσεις, συγκεκριμένα:

*    Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 19,5% περίπου το α’ πεντάμηνο, ενώ οι εξαγωγές αγαθών κι υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές αυξήθηκαν 19% στο α’ τετράμηνο.

*    Ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε 3% τον Απρίλιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7% το α’ τετράμηνο σε ετήσια βάση.

* Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν 11% το α’ τρίμηνο, ενώ  στο α’ εξάμηνο είχαμε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων με τις συστάσεις να υπερβαίνουν κατά 2.259 τα «λουκέτα»

6.       Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν παρουσιάσει σημαντική υποχώρηση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε χθες στο 5,23% από 5,30% την προηγούμενη ημέρα. 
Στα «συν»  και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας η οποία ήταν απόλυτα επιτυχημένη.
Αντλήθηκαν συνολικά 812,5 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,33% από 2,7% στην προηγούμενη έκδοση έναν μήνα πριν.
Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές 1.154 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 1,85 φορές.
Η προηγούμενη έκδοση είχε καλυφθεί κατά 1,3 φορές και το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ.

7.       Η επικείμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s την επόμενη εβδομάδα αποτελεί επίσης ένα πολύ καλό  σήμα προς τις αγορές.

Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης