Αναλύσεις

Τσίπρας: Άδικη η κατανομή των βαρών στα χρόνια της κρίσης - Αφήνουμε πίσω καταστροφολόγους και κοιτάμε μπροστά

Τσίπρας: Άδικη η κατανομή των βαρών στα χρόνια της κρίσης - Αφήνουμε πίσω καταστροφολόγους και κοιτάμε μπροστά
Μόλις πριν από λίγες ώρες ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί ανακοίνωσε τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη
Upd «Εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα "καθοριστικό βήμα" για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωση από το Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί και την απάντηση στους καταστροφολόγους.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία και σημείωσε: «Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης».
Και το σημαντικότερο, είπε ο πρωθυπουργός είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

«Από την Κοζάνη και την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί την ενεργειακή πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα, ξεκινά μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για την εκπόνηση των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Σχεδίων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «Κάποιες περιφέρειες όπως οι δικές σας που προσέφεραν στον πλούτο της χώρας έμεινα παραμελειμένες».
«Η ανάπτυξη έχει νόημα, όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία, όταν απαντά στα σοβαρά προβλήματα του σήμερα: Την ανεργία, την μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, την πληθυσμιακή και παραγωγική συρρίκνωση της υπαίθρου την αδρανοποίηση και την υπολειτουργία ολόκληρων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας μας. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην Κοζάνη.
Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χαρακτηρίστηκε από παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας η αποσπασματικότητα και η αναποτελεσματικότητα.
Η απουσία σχεδιασμού, η αδιαφορία η ανεπάρκεια, η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και οι πελατειακές σχέσεις και η υποταγή σε επικίνδυνες ιδεοληψίες που θεωρούν ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι χαμηλοί μισθοί, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Για να συγκαλυφθούν τα αποτελέσματα της ανισότητας και της ανυπαρξίας οικονομικής προόδου, οι κυβερνήσεις των κομμάτων που με μεγάλη ευκολία μας έβαλαν στα μνημόνια, πριν μας βάλουν, στήριξαν τις σπάταλες πολιτικές τους στον υπερδανεισμό και την υπερκατανάλωση. Η επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης, εξανέμισε το 25% του ΑΕΠ και κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας .
Ολέθρια επιλογή που υιοθετήθηκε σχεδόν πανηγυρικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Για να αναγνωριστεί, κατόπιν εορτής, από τους ίδιους τους θεσμούς, ως λανθασμένη και καταστροφική.
Η χώρα λοιπόν βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι.Ανακτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, πρροωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Κατά την δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό.

Nωρίτερα:
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη βουλευτές και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιείται στο περιθώριο του αναπτυξιακού συνεδρίου με κεντρικό ζήτημα το μέλλον της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας μεταξύ της περιφέρειας και του ΕΤΕΑΝ.  Το ταμείο θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο.
«Αποτελεί ρεκόρ ταχύτητας ο χρόνος που μεσολάβησε από την εξαγγελία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας μέχρι την υλοποίησή του» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη σύντομη συνομιλία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη μόλις έφθασε στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.
Η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης αναμένεται να υπογραφεί σε λίγη ώρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο.
«Ήρθαμε περισσότερο για να σας ακούσουμε.
Σας θέλουμε πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους», είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος ζήτησε από τον περιφερειάρχη να πληροφορηθεί πόσοι φορείς εκπροσωπήθηκαν στο Συνέδριο, και εκείνος απάντησε ότι κυμαίνονται από 150 έως 200.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι υπουργοί και βουλευτές οι οποίοι έκαναν και έναν πρώτο απολογισμό των εργασιών του Συνεδρίου που είναι το πρώτο πανελλαδικά και των ζητημάτων που τέθηκαν.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών ( υπερταμείο) και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας και των νερών ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  μιλώντας κατά την διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κοζάνη. Η λιγνιτική αποεπένδυση δηλαδή η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπως είπε ο κ. Καρυπίδης θα πρέπει να βρεί ισορροπίες και ζήτησε τη προώθηση του Ταμείου Στήριξης των λιγνιτικών δήμων της χώρας

Οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το εκθεσιακό κέντρο και συμβολικά έχουν μεταφέρει εκεί ένα φέρετρο γιατί όπως λένε σήμερα γίνεται παρουσιά του πρωθυπουργού η κηδεία της ΔΕΗ και μοιράζεται λιγνίτης αντί για κόλυβα.
 Έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό η οποία ενδέχεται να γίνει μετά το τέλος της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Νωρίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνεται στην Κοζάνη,  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες της εταιρείας που θα δώσουν στήριξη στις τοπικές κοινωνίες.
Ανακοίνωσε τη στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, με τη δημιουργία φωτοβολταικού 200MW στην Πτολεμαιδα και μονάδας βιομάζας 25 MW. 
Ακόμη, μίλησε για τις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις που θα γίνουν , τονίζοντας τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στον οποίο προέβη , για την ανάπλαση του Καρυοχωρίου, μια μελέτη που διακρίθηκε διεθνώς και η εταιρεία επιδιώκει να εφαρμοστεί ώστε να υπάρξει ανάπλαση, με στόχο να καλλωπιστεί ευρύτερα η περιοχή. Ακόμη, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι η επιχείρηση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία της, και τις διεθνείς συνεργασίες, με την κατασκευή του εργοστασίου έξυπνων μετρητών, ένα θέμα που δουλεύει από κοινού με κινέζικες εταιρείες.
Στο εν λόγω εργοστάσιο θα απασχοληθούν 400 και πλέον εργαζόμενοι , ενώ η παραγωγική του δραστηριότητα θα διατίθεται σε αγορές μέχρι και τη Λατινική Αμερική. «Η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να αναπτύξει σχέσεις θεσμικές, συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού με τις τοπικές κοινωνίες, αξιοποιώντας όλες τις προτάσεις που υπάρχουν. Η ΔΕΗ αισθάνεται υποχρεωμένη απέναντι στην περιοχή και με βάση τον νέο ενεργειακό σχεδιασμό, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξή της και στη σωστή ενεργειακή της λειτουργία»


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης