Αναλύσεις

Vistesen (Pantheon Macro): Παραφροσύνη ο αποκλεισμός της Ελλάδος από το QE

Vistesen (Pantheon Macro): Παραφροσύνη ο αποκλεισμός της Ελλάδος από το QE
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί τελικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) εξέφρασε ο ClausVistesen, επικεφαλής αναλυτής της Pantheon Macroeconomics για την Ευρωζώνη, σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί τελικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) εξέφρασε ο ClausVistesen, επικεφαλής αναλυτής της Pantheon Macroeconomics για την Ευρωζώνη, σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «παραφροσύνη» το γεγονός ότι «η ασθενέστερη οικονομία της Ευρωζώνης αποκλείστηκε από το QE», ενώ επισημαίνει πως «η Ελλάδα συμμορφωθεί με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα».
«Το ζήτημα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι για το εάν θα πρέπει να γίνει, αλλά το πότε και το πώς», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Vistesen, και συμπληρώνει ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας κατανοούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω πλήρως τα χρήματά τους, αλλά δεν μπορούν να συναινέσουν σε απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους».
Υπογραμμίζει δε πως «η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Βαρουφάκη και τον Τσίπρα, να παίξει παιχνίδια μετωπικής σύγκρουσης με την ΕΕ και τη Γερμανία το 2015, ήταν εξαιρετικά ανεύθυνη».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Claus Vistesen στο bankingnews.gr:

Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018.
Τι πρέπει να γίνει για να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας;

Το ζήτημα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι για το εάν θα πρέπει να γίνει, αλλά το πότε και το πώς.
Οι πιστωτές της Ελλάδας κατανοούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω πλήρως τα χρήματά τους, αλλά δεν μπορούν να συναινέσουν σε απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους.
Αυτός είναι και ο λόγος που το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν είναι μια επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης ή/και μία συμφωνία για πάγωμα των επιτοκίων.
Όλα αυτά είναι δυνατά, βέβαια, αν η Ελλάδα συμμορφωθεί με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, η απλή απάντηση είναι ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο στην τρέχουσα μορφή του, αλλά αν μπορείτε να επεκτείνετε σημαντικά τις προθεσμίες εξόφλησης, δεν έχει σημασία.

Το QE φαίνεται να παραμένει μακρινός στόχος για την Ελλάδα. Είναι πιθανό να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;

Θα φτάσει πολύ κοντά, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα σε αυτό το σχετικά τελευταίο στάδιο.
Ωστόσο, το QE είναι πλέον μία συμβατική πολιτική της ΕΚΤ, επομένως ίσως στο μέλλον…
Γενικότερα πάντως, το γεγονός ότι η ασθενέστερη οικονομία της Ευρωζώνης αποκλείστηκε από το QE είναι ένα είδος παραφροσύνης κατά τη γνώμη μου.

Γιατί η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να βγει από το μνημόνιο, όπως έκαναν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που προσέφυγαν στον μηχανισμό διάσωσης;

Οι αιτίες βρίσκονται σε πολλούς παράγοντες.
Η προσωπική μου άποψη παραμένει ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Βαρουφάκη και τον Τσίπρα, να παίξει παιχνίδια μετωπικής σύγκρουσης με την ΕΕ και τη Γερμανία το 2015, ήταν εξαιρετικά ανεύθυνη.
Υπονόμευσε την οικονομία ακριβώς τη στιγμή που επανερχόταν.

Στην Ελλάδα έχουν ασκηθεί πιέσεις για το Grexit πολλές φορές στο παρελθόν. Ποια είναι η θέση της Pantheon Macroeconomics σε αυτή την πρόταση;

Πρέπει να αναφερθώ σε δύο σημεία πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Πρώτον, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγκαστεί να φύγει.
Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό θα γίνει επειδή ο ελληνικός λαός έχει λάβει αυτή τη δημοκρατική απόφαση.
Δεύτερον, νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος.
Όλοι στην Ελλάδα που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες θα δουν την αναπροσαρμογή του μετοχικού κεφαλαίου τους από το ευρώ στη νέα δραχμή, ενώ οι πλούσιοι, που θα έχουν ήδη μεταφέρει τα χρήματά τους έξω, θα επέστρεφαν με τα ακριβά τους ευρώ και θα αγόραζαν τη χώρα σε τεράστια έκπτωση.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε υψηλότερα επίπεδα ανισότητας εισοδήματος.
Αντίθετα, η υπόσχεση μιας ανάκαμψης (σ.σ. μετά το Grexit) που θα βασιστεί στις εξαγωγές είναι μια εξαπάτηση.
Αν δεν μπορείτε να εισπράξετε φόρους, πώς περιμένετε να χτίσετε τον δρόμο προς την ευημερία με ένα ασθενέστερο νόμισμα;

Προβλέπετε κάποια γεγονότα που θα έβαζαν την Ελλάδα να στέκεται ξανά στην άκρη του γκρεμού;

Η κατάσταση με την Τουρκία φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης