Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Moody's: Βελτιωμένο το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας - «Αγκάθι» το χρέος - Ανάπτυξη 1,5% το 2017

tags :
Moody's: Βελτιωμένο το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας - «Αγκάθι» το χρέος - Ανάπτυξη 1,5% το 2017
Η Moody's αναμένει ότι το χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα αρχίσει να μειώνεται αργά από το 2018 και μετά και θα φτάσει στο 176% του ΑΕΠ το 2018...
Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας βελτιώνεται συνεχώς διότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πιο σταθερή βάση από ό,τι στο παρελθόν, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's, η οποία εκτιμά πως η επιτυχής ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης φέρνει την απαραίτητη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και βελτιώνει τις προοπτικές για αύξηση των επενδύσεων.
Ταυτόχρονα, όμως, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει περιορισμένο λόγω του πολύ υψηλού επιπέδου του δημόσιου χρέους, του αδύναμου τραπεζικού τομέα και των αβεβαιοτήτων όσον αφορά την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ανέφερει η Moody's.
"Η πρόσφατη αναβάθμιση και οι θετικές προοπτικές για το outlook της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν την άποψή μας ότι οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί", δήλωσε ο Kathrin Muehlbronner, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody's και ο συντάκτης της έκθεσης.
"Η ικανότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί ένα μεγάλο αριθμό μέτρων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υποδεικνύει μεγαλύτερη σταθερότητα και μείωση του πολιτικού ρίσκου".
Ωστόσο όπως αναφέρει η Moody's οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μέτρα που ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο προκιεμένου να βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.
Βραχυπρόθεσμα, η Moody's θα παρακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την εξυγίανση του τρπαεζικού κλάδου από τα NPE's αλλά και την υλοποίηηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Αντίθετα, η Moody's εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα τόσο για το 2017 όσο και το 2018, λαμβάνοντας υπόψη τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αφήνει πίσω της τον υφεσιακό κύκλο, η Moody's αναμένει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2017 να διαμορφωθεί στο 1,5%, και στο 2% το 2018.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις που προωθούνται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και η μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση.
Επίσης, η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη όπως είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Η Moody's αναμένει ότι το χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα αρχίσει να μειώνεται αργά από το 2018 και μετά και θα φτάσει στο 176% του ΑΕΠ το 2018.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης