Αναλύσεις

Κοτζιάς για ΑΟΖ: Τουρκικοί φραστικοί λεονταρισμοί λίγο πριν τις γεωτρήσεις

tags :
Κοτζιάς για ΑΟΖ: Τουρκικοί φραστικοί λεονταρισμοί λίγο πριν τις γεωτρήσεις
Το παρασκήνιο των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία
«Οι Τούρκοι κάνουν φραστικούς λεονταρισμούς, μπορεί να τολμήσουν να κάνουν παραπάνω βήματα, αλλά αυτό θα έχει μεγάλο κόστος για αυτούς», είπε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο  ΑΝΤ1, για τις  προκλήσεις σχετικά με το Κυπριακό και την γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Απαντώντας στις επικρίσεις του Cavusoglu που έκανε λόγο για «ανόητη ελληνική πρόταση για το Κυπριακό», ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «την τρίτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ο κ. Cavusoglu άρχισε να ζητάει επιβεβαίωση των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, τον πίεσα και μου απάντησε ότι τα θέλουμε για να μπορούμε όποτε θέλουμε να κάνουμε μια «επιχείρηση» στην Κύπρο». «Την τελευταία ημέρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ αντελήφθη και μας ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι θέλουν να κουβεντιάσουν μόνο την συνθήκη συμμαχιών. Το βράδυ, στο δείπνο που κράτησε πάνω από 5 ώρες, ο Νίκος Αναστασιάδης ρωτούσε επίμονα τον κ. Cavusoglu να πει και να καταγραφεί σε κείμενο τι εννοούσε, κάτι που ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας».
«Ο κ. Τσαβούσουλγου είπε εγώ δεν μπορώ να δώσω κάτι γραπτώς. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι σεβάσμιος άνθρωπος είπε θα συνοψίσω όλες τις προτάσεις σε μια παράγραφο «δέχομαι τις ελληνικές θέσεις, ένα σύμφωνο φιλίας και μια διαδικασία αποχώρησης του τουρκικού στρατού, τερματισμού των εγγυήσεων».
Τότε παρενέβη ο κ. Cavusoglu  και είπε «εγώ δεν σας είπα τέτοια πράγματα λέγοντας «εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τα επεμβατικά δικαιώματα για τουλάχιστον 15 χρόνια και μετά να δούμε ξανά την κατάσταση».
Όπως είπε  ο Υπουργός Εξωτερικών, «εγώ στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξήγησα στον Cavusoglu ότι η παραμονή στρατού δεν συνάδει με τον δυτικό πολιτισμό και δεν μπορεί να υπάρχει τουρκικός στρατός στο νησί της Κύπρου».
«Σε όλη την διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Cavusoglu  έλεγε ο ΓΓ του ΟΗΕ ξέρει και ο κ. ΓΓ έλεγε ότι είναι δεσμευμένοι και δεν μπορούν να μας πουν τι θέλουν οι Τούρκοι. Όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κατάλαβε ότι του λένε ψέματα , μας τα είπε όλα και οι Τούρκοι τον διέψευδαν», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.
«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως αυτό το «πρόβλημα» δεν είναι θέμα των ευρωπαίων, αλλά αν αποφασίσουν ο κ. Erdogan και ο κ. Cavusoglu και οι άλλοι ότι θέλουν να ενταχθούν στην Τουρκία», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος να ταυτοποιήσει κάποιος τον ΟΗΕ με τον κ.Eide. Τον ΟΗΕ τον εκφράζει ο ΓΓ του Οργανισμου» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εξαπέλυσε «μύδρους» κατά του Espen Barth Eide.
«Ο μεσολαβητής έκανε τον «λομπίστα», έκανε διμερείς σχέσεις, ήρθε στην Αθήνα και «έβλεπε» πριν από εμάς την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, ερχόταν μετά σε εμάς και αργότερα έκανε συσκέψεις σε σπίτια δημοσιογράφων των βορείων προαστίων, που είναι γνωστοί για το μένος που τρέφουν» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, αποδίδοντας λανθασμένο χειρισμό στον μεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ και για το θέμα των εγγυήσεων, καθώς ενώ έπρεπε να προταχθεί στις διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ.Eide το άφησε για τις τελευταίες ημέρες των συζητήσεων.
Όπως επεσήμανε ο Νίκος Κοτζιάς «η Αθήνα θα στηρίξει την Λευκωσία σε οποιαδήποτε περίπτωση και πιστεύω θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης