Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσίπρας: Προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού η κατάργηση εγγυήσεων και η αποχώρηση στρατευμάτων

Τσίπρας: Προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού η κατάργηση εγγυήσεων και η αποχώρηση στρατευμάτων
Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνομιλίες, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί στόχο εθνικής σημασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, τονίζοντας πως προϋπόθεση λύσης αποτελεί η κατάργηση εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων.
Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνομιλίες, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου.
«Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο αν σε βάρος του υφίστανται επεμβατικά δικαιώματα.
Μια επανενωμένη Κύπρος υπό το καθεστώς εγγυήσεων δεν θα μπορούσε να εκφραστεί ποτέ με ανεξάρτητη φωνή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως εξήγησε,«είναι εξίσου σημαντικό ότι πείσαμε για τις προθέσεις μας για το Κυπριακό.
Δεν διαπραγματευτήκαμε για να ροκανίσουμε τον χρόνο
Αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μιας λύσης ωφέλιμης για το σύνολο του κυπριακού λαού».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά εδώ και έναν χρόνο περίπου κατέθεσε σειρά προτάσεων που θα ενίσχυαν την αίσθηση ασφάλειας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση από την Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αυτό που διαφάνηκε ήταν ότι η Τουρκία δεν ήθελε να δεσμευτεί σε μια λύση που θα έφερνε την Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη.
Η επόμενη περίοδος για το Κυπριακό είναι εξαιρετικά σημαντική, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η επίλυση του Κυπριακού θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Είμαστε ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι κεντρικό πρόταγμα για την ΕΕ και το μέλλον της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης