Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσίπρας: Μια δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί «κρίσιμο και πρωταρχικό» στόχο για Ελλάδα και Ευρώπη

Τσίπρας: Μια δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί «κρίσιμο και πρωταρχικό» στόχο για Ελλάδα και Ευρώπη
Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε, ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ζήτημα θα ήταν προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων
Τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και συμφωνημένο στο Κυπριακό ζήτημα, μέχρις ότου υπάρξει πλήρης συμφωνία για το σύνολο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, όπως τόνισε σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Σκοπός της επίσκεψης Αναστασιάδη στην Αθήνα ήταν η λεπτομερής ενημέρωση του Τσίπρα αναφορικά με όλες τις νεότερες εξελίξεις και κατευθύνσεις των συνομιλιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.
Κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων, ο Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδος στην μοναδική κατεύθυνση της εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χώρας-μέλους της Ε.Ε., «χωρίς κατοχικά στρατεύματα, με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».
Για τον πρωθυπουργό, μια δίκαιη λύση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί «κρίσιμο και πρωταρχικό» εθνικό στόχο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποκτούν αυξημένη σημασία και ιδιαίτερη δυναμική στην τρέχουσα συγκυρία.
«Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων», υπενθύμισε ο Τσίπρας.

Οι επισημάνσεις του Ν. Αναστασιάδη

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε, ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ζήτημα θα ήταν προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Ο Αναστασιάδης ανέφερε, ότι κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον ενημέρωσε για την πρόοδο των συνομιλιών επί του εδαφικού και των προοπτικών που προδιαγράφονται, καθώς και για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.
Ο ίδιος δεν αρνήθηκε, ότι συνεχίζουν να υφίστανται διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι αδιανόητο ένα ευρωπαϊκό κράτος να τελεί υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας, «ιδιαίτερα με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».
Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη, ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης για ένα «σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος», στην οποία θα υπάρχει μία ιθαγένεια που θα διασφαλίζει τα απαραίτητα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.
Ο Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η τουροκυπριακή πλευρά θα δείξει «την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση» με αυτή που επιδεικνύει η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτως ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα στις διαφορές που συνεχίζουν να υφίστανται.
Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θέρμη και ευγνωμοσύνη απέναντι στη στήριξη της Ελλάδος στο Κυπριακό ζήτημα, τονίζοντας ότι αισθάνεται την αμέριστη συμπαράσταση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης