Αναλύσεις

Έρευνα ΣΕΒ – MRB: Μεταξύ των μεγαλύτερων εμποδίων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων το υψηλό ενεργειακό κόστος

Έρευνα ΣΕΒ – MRB: Μεταξύ των μεγαλύτερων εμποδίων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων το υψηλό ενεργειακό κόστος
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο και η αδυναμία πρόσβασης σε πηγές ρευστότητας αποτελούν σήμερα τα δύο κορυφαία προβλήματα του ελληνικού επιχειρείν
Το υψηλό κόστος ενέργειας είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην καθημερινή τους λειτουργία, όπως προκύπτει από την έρευνα επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διενήργησε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB.
Τίτλος της έρευνας που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα και τον επικεφαλής της MRB Δημήτρη Μαύρο είναι «Ο σφυγμός του επιχειρείν».
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έγινε σε δείγμα 706 επιχειρήσεων όλων των κλάδων, όλων των μεγεθών και από όλη τη χώρα, απαιτείται αποφασιστική υποστήριξη της ανάκαμψης, ώστε αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί.
Ο κ. Φέσσας δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για επιστροφή στην κανονικότητα ειδικά μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την δέσμευση πλέον του συνόλου του πολιτικού κόσμου στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της κάθε επιχείρησης, τελικά, εξαρτώνται από τον κλάδο δραστηριοποίησης, το μέγεθος αλλά και μια σειρά από επιμέρους εμπόδια μεταξύ των οποίων σε υψηλή θέση ως προς την αξιολόγηση τους είναι και η ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, το οποίο προβάλλεται κυρίως από τις μεσαίες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου.

Το …δεκατριάρι των προβλημάτων

Με βάση τη σειρά αξιολόγησής τους, οι επιχειρήσεις καταγράφουν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εξής:
•    Ασταθές φορολογικό πλαίσιο (84,8%)
•    Αδυναμία πρόσβασης σε ρευστότητα με ανεκτούς όρους (54,6%)
•    Καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης (49,2%)
•    Αδυναμίες που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα των νόμων (49,0%)
•    Απουσία κινήτρων για επενδύσεις (48,9%)
•    Υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών (37%)
•    Αναποτελεσματικός έλεγχος και εποπτεία της αγοράς (33,4%)
•    Πολυπλοκότητα των διαδικασιών αδειοδότησης εγκατάστασης και λειτουργίας (32,7%)
•    Πολύπλοκες διαδικασίες έναρξης, μεταβολής, λύσης, ή και πτώχευσης μιας επιχείρησης (27,9%)
•    Έλλειμμα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού (20,1%)
•    Σύστημα υλοποίησης δημόσιων προμηθειών και συμβάσεων (16,7%)
•    Θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων (14,1%)
•    Πολυπλοκότητα και καθυστερήσεις στις τελωνειακές διαδικασίες για εισαγωγές και εξαγωγές (11,3%).  

Το κόστος ενέργειας προβληματίζει τις μικρές επιχειρήσεις

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από το ερώτημα τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις ανά μέγεθος προκύπτει σαφώς ότι η μείωση του κόστους ενέργειας τίθεται ως ένα από τα κύρια ζητούμενα κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 – 49 άτομα ως προσωπικό.
Μαζί με το αίτημα για τη μείωση του κόστους ενέργειας οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβάλουν επίσης την ανάγκη διευκόλυνσης τους στη χρηματοδότηση, την παροχή επενδυτικών κινήτρων, τη βελτίωση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, τη μείωση των  συντελεστών φορολόγησης, καθώς και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
Ο Δείκτης Αξιολόγησης Δυσκολιών που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης (μίκρο-δυσκολίες) καταγράφεται στις 6,5 μονάδες στις 10, δηλαδή είναι ελάχιστα καλύτερος συγκριτικά με τον Δείκτη Αξιολόγησης Δυσκολιών Μάκρο-Περιβάλλοντος που βρίσκεται στις 7 μονάδες
Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζεται από τον ΣΕΒ, επιβάλλεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες και στα δύο επίπεδα.
Συμπερασματικά, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα, όπως άλλωστε σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, οι μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις έχουν αυξημένη ανθεκτικότητα στην κρίση, καθώς και καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης.
Υποστήριξη χρειάζονται πάντα οι μικρές και μεσαίες που στην Ελλάδα αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης