Αναλύσεις

France 24: Οι Ευρωπαίοι καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα

tags :
France 24: Οι Ευρωπαίοι καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα
Όπως ανακοίνωσε ο ESM, «το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental MoU) με την Ελλάδα
Βέβαιος ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα εγκριθεί από τον ESΜ η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την τηλεδιάσκεψη «κορυφής» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην οποία συμμετείχε αναφέρειδημοσίευμα του France 24.
«Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά για τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ και αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ESM, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά αφορούν σε δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα».
Ειδικότερα, αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσακαλώτο, έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.
Εξάλλου, σήμερα ή αύριο αναμένεται να σταλεί από την κυβέρνηση στο ΔΝΤ η «επιστολή προθέσεων», δηλαδή το σχέδιο μνημονίου (MEFP) με το Ταμείο.
Όπως ανακοίνωσε ο ESM, «το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental MoU) με την Ελλάδα, σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα. Το Συμπληρωματικό MoU είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.
Οι διοικητές του ESM συζήτησαν επίσης ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που επηρεάζουν ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ και αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πορεία των prior actions του ΔΝΤ.
Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.
Ο γενικός διευθυντής του ESM επαναπρογραμμάτισε τη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο για σήμερα, για την Παρασκευή 7 Ιουλίου».
Μέχρι στιγμής, ο ESM και ο EFSF μαζί έχουν εκταμιεύσει 173,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας, σημειώνει η ανακοίνωση.
"Νομίζω ότι θα λύσουν τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα, καθώς οι συζητήσεις αφορούν σχετικά μικρές διαβεβαιώσεις", δήλωσε μια πηγή στο AFP με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
"Κανείς δεν θα ήθελε να φέρει την Ελλάδα πίσω στο πρόβλημα", πρόσθεσε η πηγή.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης