Αναλύσεις

ΕΕ: Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων αν γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος στηνΤουρκία

ΕΕ: Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων αν γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος στηνΤουρκία
Συζητείται αύριο στο ΕυρωπαΊκό Κοινοβούλιο  το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία το 2016
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητηθεί αύριο 6/6/2017 η πρόταση για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία το 2016, που παρουσιάστηκε σήμερα 5/6/2017  στο Στρασβούργο από την εισηγήτρια Kati Piri (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) και το οποίο θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καταδικάσουν τις επανειλημμένες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Erdogan περί επαναφοράς της θανατικής ποινής.
Στο σχέδιο της έκθεσης υπογραμμίζεται η σημασία των καλών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και η ανάγκη να διατηρηθεί ένας «εποικοδομητικός και ανοιχτός διάλογος», ο οποίος είναι το «κλειδί» για να αντιμετωπιστούν «κοινές προκλήσεις», όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η τρομοκρατία.
Η εισηγήτρια της έκθεσης, Κ. Piri  ανέφερε ότι έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές αξίες και έχει παραβιάσει θεμελιώδη δικαιώματα, υπενθυμίζοντας ότι μέσα σε ένδεκα μήνες η Άγκυρα έχει φυλακίσει πάνω από 15.000 άτομα και έχει απολύσει 150.000.
Η ευρωβουλευτής υπενθύμισε, επίσης, ότι τον περασμένο Νοέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας πως καμία πρόοδος δεν έχει γίνει από τότε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης