Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τι όρους θέτει για την δόση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη ο ESM σε τρισέλιδη επιστολή

Τι όρους θέτει για την δόση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη ο ESM σε τρισέλιδη επιστολή
Το κείμενο του ESM, πρόκειται να συζητηθεί στο σημερινή 5 Ιουλίου 2017 τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM
Μετά τα προσκόμματα που έβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου για την εκταμίευσης της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ -εξαιτίας μια σειράς παλαιών και νέων προαπαιτούμενων που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί  - έρχεται η σειρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να κάνει παιγνίδι βάζοντας στο μάτι τα λεφτά που προορίζονται για τα ληξιπρόθεσμα.
Κείμενο του ESM που αναφέρεται στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και στην δόση των 8,5 δισ. έρχεται μάλλον στο παραπέντε της εκταμίευσης να αναστατώσει την κυβέρνηση καθώς έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει τους όρους που θα πρέπει να πληροί η Αθήνα για να μπορέσει να λάβει την επιταγή για την εξόφληση των εσωτερικών της χρεών.

Ποιοι είναι αυτοί όροι;

1) Τα λεφτά των δόσεων θα μπαίνουν από τον ESM σε ένα ειδικό «κλειστό» λογαριασμό του δημοσίου.
Έτσι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τίποτα άλλο αυτά τα ποσά παρά μόνο για να εξοφλήσει τα ποσά που χρωστά σε ιδιώτες.

2) Η κάθε δόση του ESM για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 80% της προηγούμενης θα έχει φθάσει στην αγορά.
Με δεδομένο ότι  1,8 δισ. ευρώ  είναι η τελευταία δόση που έλαβε η χώρα για το σκοπό αυτό η Αθήνα θα πρέπει να έχει απορροφήσει το 80% των 1,8 δισ. ευρώ ήτοι 1,44 δισ. ευρώ για να πάρει το επόμενη ποσό.
Ας σημειωθεί ότι 800 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που ενέκρινε το Eurogroup για τα ληξιπρόθεσμα μαζί με τα 6,9 δις. που εγκρίθηκαν για την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 6,4 δισ. ευρώ που λήγουν από 17 έως και 20 Ιουλίου.

3) Αν το ταμειακό υπόλοιπο στον ειδικό αυτό λογαριασμό είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ και το οποίο δεν έχει φτάσει στην τσέπη των δικαιούχων, o ΕSM μπορεί να το ζητήσει πίσω…!

Το κείμενο του ESM, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στο σημερινή 5 Ιουλίου 2017 τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης έρχεται σε μια στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους κινούνται αυξητικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων , ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ τον Μάιο (συγκεκριμένα έφτασαν στα 5,053 δισ. ευρώ) από 4,965 που ήταν τον Απρίλιο.
Γεγονός που έχει προβληματίσει τους δανειστές οι οποίοι εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά δεν εφαρμόζει το ασφυκτικό πλαίσιο παρακολούθησης και διανομής των κεφαλαίων που πρέπει να καταλήγουν στην αγορά αφήνοντας τους φορείς να συσσωρεύουν νέες οφειλές.
Με βάση το σχέδιο απόφασης που θα εγκρίνει σήμερα ο ESM η δεύτερη δόση των 800 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά 1,6 δισ.) δεν θα δοθεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου,  ενώ θα πρέπει να έχει διατεθεί πλήρως έως τις 30 Οκτωβρίου.
Μετά την ημερομηνία αυτή ό,τι περισσέψει, δεν θα εκταμιευθεί.
Επίσης αν παραμένουν αδιάθετα πάνω από 300 εκατ. ευρώ για πάνω από τρεις μήνες, αυτά επιστρέφονται πίσω από την Ελλάδα ή ο ESM θα μπορεί να αλλάξει τον προορισμό τους.

​​Διπλή συνεδρίαση τ​​ου ESM

Για σήμερα πάντως είναι προγραμματισμένες δύο τηλεδιασκέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Μία του εκτελεστικού του συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο (supplemental MoU) και μία του διοικητικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη του Euroworking Group για να εγκριθεί η εκταμίευση.
Ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα διάφορα προαπαιτούμενα, τα οποία ενδεχομένως  μετά τα προσκόμματα του ΔΝΤ να βάλλουν σε κίνδυνο την δόση. Τα προαπιατούμενα πουν έχουν εκπληρωθεί είναι:

 •   Η οριστική απαλλαγή εννέα στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των 29 ακινήτων. Παρά την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο ανακαλείτο η παραπομπή τους σε δίκη, οι εταίροι ζητούν κάτι παραπάνω.  

•   Η έκδοση νομικής γνωμάτευσης ότι δεν θα κριθούν αντισυνταγματικές οι νέες περικοπές που θα γίνουν σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

• Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει επακριβώς πού θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

 • Νομοθετική ρύθμιση για το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης