Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσακαλώτος: Στόχος ανάπτυξη και έξοδος στις αγορές – Θα μπούμε στο QE, αλλά αργότερα

Τσακαλώτος: Στόχος ανάπτυξη και έξοδος στις αγορές – Θα μπούμε στο QE, αλλά αργότερα
Το χρέος στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μη ρεαλιστικό χωρίς πλεονάσματα, το χρέος εμφανιζόταν βιώσιμο με υποθέσεις για την ανάπτυξη
Σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα έχει μπει στο δρόμο της ανάπτυξης έστειλε ο υπουργός Οικονομιάς Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μην επενδύσετε ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη, το θέμα είναι πως αυτή θα είναι βιώσιμη», στην ομιλία του που ολοκλήρωσε τη σημερινή (3 Ιουλίου 2017) προημερησίας συζήτηση για την οικονομία.
Ξεκινώντας ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομάδα διαπραγμάτευσης λέγοντας:
«Η διαπραγματευτική ομάδα δούλεψε πάρα πολύ σκληρά. Αυτά τα λέω γιατί ακούω διάφορα για δημόσιους υπαλλήλους. Ακόμα και Σάββατο βράδυ εμείς εργαζόμασταν για να επιτύχουμε το καλύτερο για την Ελλάδα.
Τη συμφωνία του Μαΐου 2017 την απορρίψαμε. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012 είναι μια πολύ καλύτερη συμφωνία όπως και του Μαΐου 2017.»
Συνεχίζοντας έκανε σύγκριση της τωρινής κατάστασης με αυτή του 2012:
«Το 2012 η βιωσιμότητα του χρέους ήταν στηριγμένη στο απόθεμα του χρέους. Το χρέος στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μη ρεαλιστικό χωρίς πλεονάσματα.
Το χρέος εμφανιζόταν βιώσιμο με υποθέσεις για την ανάπτυξη. Βιώσιμο το χρέος το παρουσίαζαν με μη ρεαλιστικά στοιχεία.
Εμείς προσπαθήσαμε να το καταστήσουμε βιώσιμο με πραγματικά νούμερα».
Εκτίμησε ότι ο Μάριο Ντράγκι θα μας βάλει στο QE αλλά όχι σύντομα, ενώ για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε:
«Μην επενδύσετε ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη. Το θέμα είναι πως αυτή θα είναι βιώσιμη. Εμείς θα έχουμε ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές συγκροτημένο.
Το 2% πρωτογενές πλεόνασμα είναι ρεαλιστικός στόχος. Με 10% ανάπτυξη το χρέος θα διαγραφεί το 2045.
Στη δικιά μας λύση δεν θα υπάρχει ο όρος "αν είναι αναγκαίο". Σε σχέση με το 2012 έχουμε πετύχει καλύτερη συμφωνία. Η συμφωνία κρίνεται με βάση τις προοπτικές που προσφέρει.
Προφανώς, με πολύ μεγάλη ανάπτυξη δεν χρειαζόμαστε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους. Ο δρόμος που ανοίγει μ' αυτή τη συμφωνία είναι η έξοδος στις αγορές και η μείωση της επιτήρησης.
Δεν θέλουμε τόσο μεγάλη επιτήρηση, εμείς θέλουμε επιτήρηση με κοινωνικούς όρους.
Αυτή η συμφωνία αφορά πλέον όλες τις κοινωνικές ομάδες» κατέληξε στην ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης