Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσίπρας: Με προσοχή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Μητσοτάκης: Φέρατε μνημόνιο και λιτότητα για τα επόμενα χρόνια

Τσίπρας: Με προσοχή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Μητσοτάκης: Φέρατε μνημόνιο και λιτότητα για τα επόμενα χρόνια
Η ΝΔ πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής
 Η έξοδος στις αγορές θα γίνει χωρίς βιασύνη και δεν θα αποτελέσει επικοινωνιακό πυροτέχνημα, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και τις αποφάσεις του Eurogroup.
Η δήλωση αυτή καταδεικνύει ότι μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές τον Ιούλιο του 2017.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε απλώς μια υπόσχεση για το χρέος, αλλά είναι έτοιμος ο αλγόριθμος για τη μείωσή του.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ.
Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής και όχι η κυβέρνηση, που πέτυχε τη συμφωνία και έκλεισε η αξιολόγηση, τόνισε ο Α. Τσίπρας.
«Ο κ .Μητσοτάκης προκάλεσε αυτή τη συζήτηση από κεκτημένη ταχύτητα.
Δεν έχω άλλη εξήγηση.
Η ΝΔ είχε στήσει ένα ολόκληρη αφήγημα καταστροφολογίας.
Τώρα έχουμε συμφωνία και κατά γενική ομολογία έχουμε καλή συμφωνία.
Η ΝΔ πρέπει να απολογηθεί για την καταστροφολογία που καλλιέργησε.
Πρέπει να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό η ΝΔ για τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Α. Τσίπρας.
Η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερα, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί και όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας: παραγωγή, απασχόληση, εξαγωγές έχουν θετική προοπτική.
 Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η απόφαση του Eurogroup αποτελεί θετικό ορόσημο για την πορεία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος.
Η απόφαση απαντά δε θετικά στις επιφυλάξεις των αγορών για βιώσιμο χρέος, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Για πρώτη φορά πήραμε σαφείς δεσμεύσεις για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, είπε ο κ Τσίπρας.
«Δεν έχουμε μόνο μια υπόσχεση, αντίθετα έχουμε μια σαφή περιγραφή, έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη μείωση του ελληνικού χρέους», τόνισε ο Α. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι' αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ' επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, τόνισε πως πίσω από «τον ορυμαγδό των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων σκοπιμότητας που διαρρέετε, υπάρχει η εικόνα που προσπαθείτε να αποκρύψετε, μιας Ελλάδας ταλαιπωρημένης μεν από την πολυετή κρίση, μιας Ελλάδας όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά, προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων».
Είναι το δικό μας σχέδιο και όχι το δικό σας που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στα στοιχεία για την απασχόληση και την απομείωση της ανεργίας.
Για πρώτη φορά, είπε, έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά, συνέχισε, το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης.
Αναφερόμενος στο θέμα της απασχόλησης, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπανδρέου, χάθηκαν 543.000 θέσεις εργασίας, κατά τη διακυβέρνηση Παπαδήμου, χάθηκαν 93.000 θέσεις εργασίας, ενώ την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά χάθηκαν 259.000 θέσεις εργασίας.
Κατά τη διάρκεια των 2,5 ετών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κερδίσαμε 250.000 θέσεις εργασίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε την εντολή και το καθήκον να εξαλείψουμε την ακραία φτώχεια και θα το κάνουμε πράξη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ, τόνισε ότι «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι τόσο σαφείς όσο σαφής ήταν και θα είναι πάντα η διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές κοινωνικής προστασίας και τον νεοφιλελεθυθερισμό».
«Για να δανειστώ μια φράση της κ. Γεννηματά που δεν είμαι σίγουρος αν την εννοούσε όταν την είπε, πράγματι κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει πολιτική άβυσσος από το πρόγραμμα σας και την πολιτική σας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο λαός γνωρίζει ότι με το πρόγραμμα και τις θέσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει κανέναν άλλον πέρα από έναν σκληρό πυρήνα της ΝΔ και όχι των παραδοσιακών ψηφοφόρων.
«Σας ξέρει καλά ο λαός και σας έχει δοκιμάσει. Να προσποιείστε το καινούριο εσείς ειδικά είναι το τελευταίο στο οποίο μπορείτε να επενδύσετε. Τώρα δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφολογία.
Σας έχει μείνει να επενδύετε σε μια τεχνητή πόλωση, τη στοχοποίηση και τη λασπολογία απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη και τη δημιουργία κοινωνικών εντάσεων».
Αυτά είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ για την υπόθεση «Noor 1», το ζήτημα της απεργίας των συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων και την εκδήλωση αστυνομικών στα Εξάρχεια.
Ο πρωθυπουργός είπε, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ και τον πρόεδρό της ότι «εδώ και δύο εβδομάδες δίνετε την εικόνα μιας παράταξης που δεν έχει προσανατολισμό και καθοδηγείται από την ξεχωριστή και έξαλλη ατζέντα του αντιπροέδρου σας, του κ. Γεωργιάδη.
Κύριε Μητσοτάκη σας λέω ευθέως, αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ναι, αντιπολίτευση όμως απέναντι στα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, απέναντι στα συμφέροντα της πατρίδας, όχι κ. Μητσοτάκη. Δεν θα σας το επιτρέψουμε ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός λαός.
Δεν θα σας επιτρέψουμε να υπονομεύετε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση», υπογράμμισε.
Στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντας τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί -παρότι το απεύχονται μερικοί- και τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν.
Κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει κλειδωμένος αλγόριθμος σε ότι αφορά τα μέτρα για το χρέος.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό που διασφαλίστηκε είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα στο ύψος του 2% του ΑΕΠ.
Υπογράμμισε επίσης ότι το 0-15 που μπαίνει και αφορά στην επέκταση της ωρίμανσης των λήξεων δεν μπορεί να είναι στο μηδέν αλλά στην περιοχή του 15.
Αυτό σε συνδυασμό με τη ρήτρα ανάπτυξης μας δίνει σταθερότητα και βεβαιότητα ότι τα μέτρα για το χρέος «θα είναι κοντά στα δεκαπέντε χρόνια και σε κάθε περίπτωση οι εταίροι γίνονται συνεταίροι».
Απαντώντας στην κριτική του Κ. Μητσοτάκη για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμη και σε σεβαστές αποφάσεις - όσον αφορά την εφαρμογή τους- της Δικαιοσύνης.
Θεσμική αθλιότητα είναι οι φορολογική ασυλία, τα θαλασσοδάνεια που έπαιρναν πολιτικά κόμματα και εκδότες, οι μίζες της Siemens, το Ερρίκος Ντυνάν, το ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής, απάντησε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του.
Ειδικά για τη Χρυσή Αυγή, ο κ.Τσίπρας είπε πως «είναι εγκληματική οργάνωση, το λέμε ανοικτά»!

Μητσοτάκης: Φέρατε μνημόνιο και λιτότητα για τα επόμενα χρόνια - Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στη Δικαιοσύνη

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία και τις παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία.
«Μετά τη συμφωνία του Eurogroup η κυβέρνηση έσπευσε να δει επιτυχίες εκεί που δεν υπάρχουν.
Από τον Ιανουάριου του 2015 η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, αλλά κοντεύει να σκιστεί το βιβλίο.
« Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε θέσει στόχο να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος και να μπει η χώρα στο QE.
Τέταρτο βήμα ήταν η οικονομία να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017 και το πέμπτο βήμα ήταν να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το ύψος των πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018, στο 2,5% το 2019.
«Δικοί σας οι στόχοι δική σας η αποτυχία», τόνισε. Δεκαέξι μήνες καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ενώ πάρθηκαν μέτρα 5,1 δισ. ευρώ.
Για το χρέος δεν εξασφαλίστηκε καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση.
Επαναλήφθησαν οι δεσμεύσεις του 2012 και υπάρχουν ψιλά γράμματα που προκαλούν ανησυχία: οι ρυθμίσεις τελούν υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ενώ η επέκταση των λήξεων αφορά μόνο τα χρήματα του β’ προγράμματος.
Τέλος δεν υπάρχει συζήτηση για μείωση επιτοκίων αλλά μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τόκων.
Αναφορικά με τη ρήτρα ανάπτυξης είπε ότι αυτό διαβάζεται και ανάποδα: αν έχουμε μεγάλη ανάπτυξη τότε τα μέτρα στο χρέος θα μειώνονται. Ετσι η ρήτρα ανάπτυξης δεν θα πηγαίνει στη χώρα, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κε Τσίπρα είστε ο τελευταίος σε αυτήν την αίθουσα που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ.
Πρόκειται για μια συμφωνία που φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά δεσμεύει την χώρα για πολλά χρόνια μετά από τη θητεία της.
Ο πολιτικός κυνισμός της κυβέρνησης δεν έχει όρια», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Π. Καμμένου και του Π. Πολάκη.
«Μπορεί ο κ. Καμμένος να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα σαν είναι το χόμπι του;
Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις, πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου.
Σας είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ο κ.Καμμένος για την επαφή με τον ισοβίτη;
 Γνωρίζετε το περιεχόμενο της συνομιλίας; διερωτήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ.
«Η εξουσία κε. Τσίπρα σας έχει φθείρει.
Έχετε απομακρυνθεί από την κοινωνία
Η εξουσία κε.Τσίπρα σας έχει διαφθείρει πολιτικά.
Η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία ασκεί πίεση στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε χυδαίο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη.
Τόνισε ότι οι αναρτήσεις του είναι γραφικές, οι επιθέσεις του στη Δικαιοσύνη είναι σοβαρή υπόθεση.
«Επί χρόνια συκοφαντούσατε ότι συγκαλύπταμε φοροφυγάδες γιατί είχαμε σχέσεις διαπλοκής μαζί τους
Λέγατε ότι θα εισπράξετε 3 δις ευρώ από την φοροδιαφυγή και εισπράξατε λιγότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ
Πρωταθλητές στην φορολόγηση, ουραγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αυτό είστε κε.Τσίπρα», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Θα διαφυλάξουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τη δευτερολογία του, εξαπέλυσε εκ νέου κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα:
«Θεωρώ ακραία έκφραση θεσμικής χυδαιότητας ότι λέτε και σήμερα ασύστολα ψέματα.
Εσείς υπογράψατε το τέταρτο μνημόνιο, όχι εμείς.
Δεν βρέθηκε ένας να πει δεν μπορώ να πάρω πίσω αυτά που έλεγα και να παραιτηθεί», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης στην έναρξη της δευτερολογίας του. Και συνέχισε:
«Θεωρείτε επιτυχημένο το α' 6μηνο του 2015, τα capital controls είναι ακόμη εδώ.
Υπάρχουν πολλές σκιές για διαπραγμάτευση του α' εξαμήνου 2015, ελάτε να κάνουμε Εξεταστική.
Ο αξιόπιστος οικονομολόγος κ. Regling μίλησε για το κόστος της διαπραγμάτευσης.
Αν είστε τόσο σίγουρος για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης ελάτε να τα συζητήσουμε.
Εσείς & οι βουλευτές σας τα ψηφίσατε.
Και δεν βρέθηκε ένας από εσάς να πει "δεν μπορώ να πάρω πίσω αυτά που έλεγα" και να παραιτηθεί».
Στο ίδιο ύφος κινήθηκε η ομιλία του κ. Μητσοτάκη και στη συνέχεια:
«Δε ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για τα απίστευτα ψέματα πριν τις εκλογές του 2015.
Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το πως έπεσε η κυβέρνηση το 2015.
Μαζί με τη Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση, γι' αυτό μην μου κουνάτε εμένα το δάκτυλο».
Για την πορεία της οικονομία της χώρας μας υπιοστήριξε:
«Αποτύχατε στο στόχο να εντάξετε τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.
Οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την δική σας κυβέρνηση κ.Τσίπρα, επειδή έχει βεβαρημένο παρελθόν».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση Noor1, αλλά και στην τρομοκρατία:
«Γιατί προέκυψε ζήτημα,κ.Καμμένε, με τον κ.Μαρινάκη μετά την αγορά του ΔΟΛ;
Συμφωνείτε, κ.Τσίπρα, να γίνει εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα του NOOR1;
Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε προέλευση από την μήτρα της άκρας αριστεράς, εκτός από τη δολοφονία Φύσσα
Μιλάτε σε κάποιον ο οποίος έχει θρηνήσει θύματα από την τρομοκρατία», είπε στο κλείσιμο της δευτερολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στη συνέχεια στην απάντηση του Αλέξη Τσίπρα περί τρομοκρατίας, ανέφερε:
Μίλησα για το φαινόμενο της τρομοκρατίας από την μεταπολίτευση και μετά.
Δεν είπα ότι αυτές οι οργανώσεις προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είπα της εξωκοινοβουλευτικής άκρας αριστεράς.
Η Χρυσή Αυγή είναι μία νεοναζιστική αποκρουστική οργάνωση, με στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης».

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης