Αναλύσεις

Το Γερμανικό Σχέδιο για Ελλάδα - Νέα πιστωτική γραμμή το 2018, έξοδος στις αγορές και αποπληρωμή ΕΚΤ - ΔΝΤ από ESM

Το Γερμανικό Σχέδιο για Ελλάδα - Νέα πιστωτική γραμμή το 2018, έξοδος στις αγορές και αποπληρωμή ΕΚΤ - ΔΝΤ από ESM
Το Γερμανικό σχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς επιτρέπει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
Ένα νέο γερμανικό σχέδιο αρχίζει να εξυφαίνεται για την Ελλάδα, ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές, καθώς επιτρέπει την έξοδο στις αγορές, επιβάλλει νέα πιστωτική γραμμή ή ECCL, ενώ οριστικά αποχωρεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Με βάση πολύ έγκυρη πηγή που μίλησε στο bankingnews, το νέο Γερμανικό Σχέδιο για την Ελλάδα περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

1) Νέα πιστωτική γραμμή ECCL το καλοκαίρι του 2018.
Η νέα πιστωτική γραμμή νομοτελειακά θα επιβληθεί καθώς θα λειτουργεί ως ένας προληπτικός μηχανισμός και ταυτόχρονα θα έχει την δομή του μηχανισμού εγγύησης όταν η Ελλάδα θα βρίσκεται πιο ενεργά στις αγορές.
Η νέα πιστωτική γραμμή που θα έχει capital buffer 27,5 με 30 δισ. και θα είναι 4ετούς διάρκειας 2018 με 2022 αφενός θα λειτουργεί ως ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης εάν και εφόσον χρειαστεί δηλαδή.
Αφετέρου η νέα πιστωτική γραμμή θα έχει ως στόχο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δανειζόμενη από τις αγορές θα τυγχάνει λογικής μεταχείρισης από τις αγορές κοινώς τα επιτόκια θα είναι ρεαλιστικά.

2) Έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.
Να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές ούτε ο ESM ούτε η Γερμανία έχουν θέσει veto για έξοδο στις αγορές ακόμη και τον Ιούλιο του 2017.
Θα ήθελαν αρχές 2018 αλλά δεν θα έχουν πρόβλημα ακόμη και για μετακύληση του 3ετούς ομολόγου για άλλα 3 χρόνια με επιτόκιο 3,8%.

3) Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έως το Καλοκαίρι του 2018 και εν συνεχεία οριστικά θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα ως άμεση συμμετοχή.
Θα παραμείνει ως ανεξάρτητος εξωτερικός τεχνικός σύμβουλος που δεν θα έχει όμως τον τωρινό ρόλο ως θεσμός.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει λοιπόν στο ελληνικό πρόγραμμα με την Συμφωνία Επί της Αρχής χωρίς να δανείσει εκ νέου την Ελλάδα.
Το ποσό των 1,8 δισεκ. ευρώ που θεωρητικά θα μπορούσε να δανείσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δοθεί.
Ο στόχος της Συμφωνίας Επί της Αρχής είναι ένας… να προετοιμαστεί το ΔΝΤ να αποχωρήσει το 2018 από το ελληνικό πρόγραμμα.

4) Για να αποχωρήσει το ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο ύψους 12,7 δισεκ. που έχει απομείνει και το οποίο το καλοκαίρι του 2018 θα έχει υποχωρήσει στα 11 δισεκ. καθώς αποπληρώνεται σταδιακά μέρος αυτού του δανείου.
Ο ESM θα αποπληρώσει τα 11 δισεκ. του δανείου του ΔΝΤ και το ΔΝΤ θα μηδενίσει τον δανεισμό του στην Ελλάδα.

5) Το Γερμανικό σχέδιο περιλαμβάνει ο ESM να αποπληρώσει και όλα τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους την τρέχουσα περίοδο 16-18 δισεκ. ευρώ.
Αποπληρώνοντας και την ΕΚΤ μόνο ο ESM και οι αγορές θα είναι οι άμεσοι δανειστές της Ελλάδος.

6) Διευθέτηση του ελληνικού χρέους το 2018 δεν θα υπάρξει.
Το Γερμανικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει τακτοποίηση χρέους της Ελλάδος το 2018.
Ίσως το 2022 ή και λίγο νωρίτερα Απρίλιο 2019 αλλά όχι 2018.
Το Γερμανικό σχέδιο αποτελεί μείγμα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδος έως 3,5% έως το 2022, μεταρρυθμίσεις ειδικά ιδιωτικοποιήσεις, έξοδος στις αγορές με re opening και θα εξεταστούν και οι νέες εκδόσεις και νέα ECCL νέα πιστωτική γραμμή.
Διευθέτηση του ελληνικού χρέους το 2018 ΔΕΝ θα υπάρξει.

Ο μεγάλος στόχος

Η Γερμανία θέλει ουσιαστικά να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες της Ελλάδος με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, να βγει η Ελλάδα στις αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα.
Το Γερμανικό σχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς επιτρέπει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης