Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με μετακύλιση 3ετούς θα καταστρέψει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με μετακύλιση 3ετούς θα καταστρέψει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους
Για λόγους εντυπώσεων και μόνο πιο πιθανή είναι η μετακύλιση του 3ετούς με επιτόκιο 3,8% παρά 5ετές με 4,5%.
Η επικοινωνιακή έξοδος της Ελλάδος στις αγορές εντός του Ιουλίου 2017 και παρά το ακριβό επιτόκιο θα καταστρέψει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα σηματοδοτούσε και την εγκατάλειψη των σχεδίων από πλευράς της Ελλάδος για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους εντός του 2018.
Με βάση όλες τις ενδείξεις σε 5ετή έκδοση η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει στο καλύτερο σενάριο επιτόκιο 4,5% και σε μετακύλιση του 3ετούς το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,8%.
Το επιτόκιο 4,5% είναι 5 φορές ακριβότερο από το επιτόκιο 0,90% των δανείων του ESM προς την Ελλάδα ειδικά στο τελευταίο πρόγραμμα των 86 δισεκ.
Υπάρχουν όμως 5 βασικοί λόγοι ανησυχίας που καθιστούν έως επικίνδυνη την προσπάθεια εξόδου στις αγορές τον Ιούλιο.

1) Το επιτόκιο θα είναι ακριβό και έναντι του επιτοκίου του ESM που δανείζει την Ελλάδα, θα είναι ακριβό και έναντι των δανείων του ΔΝΤ και έναντι οποιαδήποτε άλλης έκδοσης στην ζώνη του ευρώ.
Πρακτικά λοιπόν μπορεί τα επιτόκια στα ομόλογα της Ελλάδος να έχουν υποχωρήσει αλλά ανά πάσα στιγμή με μια κερδοσκοπική κίνηση ανατιμητική ή υποτιμητική να προκληθεί αστάθεια.
Τα τρέχοντα επιτόκια δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβληθούν και ειδικά επί τα χείρω.

2) Έχει επισημανθεί ότι η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ενέχει ένα τεράστιο πρακτικό και ηθικό κίνδυνο.
Ενώ η Ελλάδα θα δανείζεται από τους ιδιώτες, τις αγορές με 5 φορές ακριβότερα επιτόκια θα ζητήσει από τους ευρωπαίους φορολογούμενους να μειώσουν τα επιτόκια στα 200 δισεκ. δάνεια που έχει χορηγήσει ο ESM – EFSF στην Ελλάδα;
Πως η Ελλάδα θα ζητήσει αναδιάρθρωση χρέους όταν θα βγαίνει στις αγορές και θα πληρώνει πανάκριβα τις εκδόσεις;

3) Προφανώς ο ΟΔΔΗΧ γνωρίζει τους κινδύνους για τα επιτόκια, την τιμολόγηση και προφανώς γνωρίζει και τους κινδύνους ως προς το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.
Όμως υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος μη προβλέψιμος πλήρως ακόμη τουλάχιστον.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη αυξάνονται καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τελειώνουν.
Τα επιτόκια των ομολόγων στην Ευρώπη θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να πληρώσει…ακριβά μια έξοδο στις αγορές.
Για να τεθεί πιο απλά ίσως η τρέχουσα περίοδο η Ελλάδα θα επιτύγχανε καλύτερο επιτόκιο από τις αγορές σε σχέση με 6 μήνες αργότερα.

4) Υπάρχει και μια άλλη διάσταση στο ελληνικό πείραμα έξοδος στις αγορές.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου κανένας θεσμός δεν έχει συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας.
Πως λοιπόν θα βγει η Ελλάδα στις αγορές όταν το ελληνικό χρέος έχει χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά μη βιώσιμο;
Πως θα δανειστεί η Ελλάδα ξανά από τις αγορές όταν ακόμη και η ΕΚΤ δεν εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λόγω ενός εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους;.

5) Το ορθό θα ήταν η Ελλάδα να παγώσει τα επικίνδυνα πειράματα και να εγκαταλείψει έως το καλοκαίρι του 2018 τα σχέδια για έξοδο στις αγορές.
Το 2018 όπου θα πρέπει να υπάρχει και μια πιστωτική γραμμή ECCL η Ελλάδα υπό την προστασία της πιστωτικής γραμμής και έχοντας δείξει έργο με ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις να επιχειρήσει με σοβαρότητα να βγει στις αγορές.
H έξοδος στις αγορές το 2017 θα ήταν ένας λάθος πειραματισμός.

Συμπέρασμα

Για λόγους εντυπώσεων και μόνο πιο πιθανή είναι η μετακύλιση του 3ετούς με επιτόκιο 3,8% παρά 5ετές με 4,5%.
Πρακτικά όμως εάν υπάρξει τελικώς έκδοση εντός του Ιουλίου θα είναι ένας πρόχειρος και επικίνδυνος πειραματισμός.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης