Αναλύσεις

Οικιακά φωτοβολταϊκά, συσσωρευτές και plug-in αυτοκίνητα φέρνουν ενεργειακή επανάσταση

Οικιακά φωτοβολταϊκά, συσσωρευτές και plug-in αυτοκίνητα φέρνουν ενεργειακή επανάσταση
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι καταναλωτές θα μπορούν μελλοντικά, συνδεόμενοι με το δίκτυο και εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες, να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια όταν είναι φθηνή και να τη χρησιμοποιούν αργότερα όταν η αιχμή της ζήτησης θα ωθεί τις τιμές ψηλότερα
Η εμφάνιση οικιακών συσσωρευτών, μαζί με τα μικρά φωτοβολταϊκά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα plug-in, μετασχηματίζουν την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με μια νέα  έκθεση των ευρωπαϊκών επιστημονικών Ακαδημιών.
"Η αποθήκευση σήμερα αναγνωρίζεται ευρέως ως μια δαπανηρή επιλογή, αλλά το κόστος της μειώνεται και η αξία της βελτιώνεται", ανέφερε τη Δευτέρα (19 Ιουνίου) νέα έκθεση του EASAC (European Academic Advisory Council).
Η έκθεση αξιολογεί τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση της αποθήκευσης στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και υπογραμμίζει τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να ενισχύσουν στο μέλλον την αποθήκευση που συνδέεται με το δίκτυο.
Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον και τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων, δεν αναμένεται να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες αποθήκευσης σε μεγάλη κλίμακα πριν από το 2030, ανέφερε η έκθεση των εθνικών ακαδημιών επιστήμης των 28 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

Για δεκαετίες, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί που χτίστηκαν σε φράγματα και λίμνες  λειτουργούσαν σαν υπερ-μεγέθεις συσσωρευτές, επιτρέποντας μια εύκολη μορφή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Αλλά οι επιστήμονες μέχρι τώρα δεν κατάφεραν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσοτήτες ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Τα νέα καταναλωτικά προϊόντα, όπως, μικρής κλίμακας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα, που θα συνδέονται με το δίκτυο, φέρνουν την επανάσταση

Τώρα, τα νέα καταναλωτικά προϊόντα- όπως η οικιακή μπαταρία που συνδέεται με το δίκτυο της Tesla, σε συνδυασμό με την άνοδο μικρής κλίμακας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων- καθίστανται δημοφιλέστερα και φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται η ενέργεια.

"Η ανάπτυξη των μπαταριών ιόντων-λιθίου αναπτύσσεται ταχύτατα και αναμένεται και ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας", σημειώνει η έκθεση, δείχνοντας τον αυξανόμενο αριθμό των νοικοκυριών που επενδύουν σε ηλιακούς συλλέκτες και συστήματα μπαταριών για αυτοκατανάλωση.
Στην πρωτοβουλία σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για ένα μέλλον στο οποίο οι οικιακές μπαταρίες, οι ηλιακοί συλλέκτες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συνδέονται όλα με το ηλεκτρικό δίκτυο και θα μπορούν να τροφοδοτούν ενέργεια στο σύστημα όταν χρειάζεται.

Ωστόσο, η έκθεση του EASAC ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με την τεχνολογία που θα προκύψει ως νικητής.

"Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες προβλέψεις για τα τωρινά και τα μελλοντικά κόστη των διαφόρων τεχνολογιών αποθήκευσης", ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι "πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις παγκοσμίως σε νέες εγκαταστάσεις μαζικής παραγωγής για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου".
Και παρόλο που η τεχνολογία ιόντων λιθίου τείνει να κυριαρχεί στους τίτλους, η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν πρέπει να απορριφθεί ακόμα, λένε οι ερευνητές - τουλάχιστον όταν πρόκειται για εφαρμογές αποθήκευσης μεγάλου εύρους δικτύου.
"Η υδροηλεκτρική αποθήκευση (PHS) και ενδεχομένως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου φαίνεται να είναι έτοιμες για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στις εφαρμογές που συνδέονται με το δίκτυο στην ΕΕ", ανέφερε η έκθεση.

Τί εκτιμούν οι ειδικοί

Στην πραγματικότητα, ο καθηγητής Mark O'Malley του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά και του University College του Δουβλίνου, δήλωσε ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας έχει καλές και αρνητικές διαστάσεις.
"Το καλό για την αποθήκευση είναι ότι είναι απίστευτα ευέλικτο" και μπορεί να συμβάλει σε όλες τις πτυχές του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο O'Malley ο οποίος συντονίζει τη μελέτη για το EASAC.
"Το κακό είναι ότι πρέπει να ανταγωνιστεί ενάντια σε οτιδήποτε άλλο", δήλωσε ο O'Malley.
"Η αποθήκευση ως τεχνολογία - θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται ουσιαστικά. Και έχει ένα κόστος κεφαλαίου. Αυτή είναι μια πρόκληση ", δήλωσε ο O'Malley.
Παρόλα αυτά, καθώς αυξάνονται οι ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αξία της αποθήκευσης αυξάνεται επειδή προσφέρει ευελιξία στο σύστημα και συμβάλλει στην εξισορρόπηση του φορτίου, παρατήρησε.
"Ωστόσο, η ευελιξία μπορεί να παρέχεται από πολλούς ανταγωνιστές. Η αποθήκευση δεν έχει τίποτα μοναδικό στην αγορά ευελιξίας. Είναι πολύ ευέλικτη, χωρίς αμφιβολία, αλλά με πολλούς τρόπους άλλες τεχνολογίες μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα ", ανέφερε αναφερόμενος κυρίως στην ικανότητα ζήτησης-απόκρισης.

Ο Claude Turmes, ευρωβουλευτής των Πρασίνων από το Λουξεμβούργο, είναι ένας μεγάλος πιστός της αναδυόμενης αγοράς των αποκαλούμενων "υπηρεσιών ευελιξίας", προβλέποντας ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, η αποθήκευση μπαταριών, αυξάνονται σε δημοτικότητα.
Αλλά, επίσης, σχολιάζει ότι κατά την άποψη του το θέμα της αποθήκευσης έχει υπερεκτιμηθεί.
"Το μόνο ερώτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, είναι αν θέλουμε ένα καθεστώς επιδότησης για την αποθήκευση", ή μπορεί κάτι τέτοιο να αναληφθεί μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς, ανέφερε ο Turmes, αναφερόμενος στις τρέχουσες συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
"Είναι δύσκολο να μάθουμε πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε στην αποθήκευση", δήλωσε ο  Turmes.

Η Frauke Thies, εκτελεστική διευθυντής του συνασπισμού Smart Energy Demand Coalition, μιας βιομηχανικής ομάδας, συμφώνησε, λέγοντας ότι η αποθήκευση ενέργειας και η απάντηση στην πλευρά της ζήτησης δεν πρέπει να θεωρείται ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
"Θα είναι όλο και πιο πιο δύσκολο να διακρίνουμε" τις λύσεις έξυπνης ζήτησης. "Για παράδειγμα αν φορτίσω το ηλεκτρικό μου όχημα - είναι αυτή η αποθήκευση ή είναι αυτή η απάντηση στη ζήτηση; Νομίζω ότι έχει γίνει αρκετά θολή η εικόνα ".

Το background της υπόθεσης - Ποιά σχέδια επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ παρουσιάστηκε στις 30 Νοεμβρίου στο πλαίσιο μιας νομοθεσίας για τη δέσμη μέτρων για την ενέργεια που υπόσχεται να φέρει "στο προσκήνιο" τους καταναλωτές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε μια "νέα συμφωνία για τους καταναλωτές" λέγοντας ότι ο νέος σχεδιασμός της αγοράς θα εξαλείψει όλες τις μορφές ρύθμισης των τιμών. Οι καταναλωτές θα είναι εκτεθειμένοι σε διακυμάνσεις των τιμών, αλλά θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αντιδρούν σε αυτές, για παράδειγμα με τον μετριασμό της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής και την αγορά κιλοβατώρας όταν η ζήτηση και οι τιμές είναι χαμηλές.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αγορά κατάλληλη για ένα αυξανόμενο μερίδιο της ενέργειας από διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές, κυρίως αιολική και ηλιακή.
Ένας τομέας που μοιάζει έτοιμος για ταχεία ανάπτυξη είναι η αποθήκευση μπαταριών, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στους καταναλωτές να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια όταν είναι φθηνή και να τη χρησιμοποιήσουν αργότερα όταν η αιχμή της ζήτησης θα ωθεί τις τιμές ψηλότερα. Το νέο πλαίσιο θα αφορά και τα ηλεκτρικά οχήματα που συνδέονται με το δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης