Αναλύσεις

Standard and Poor’s: Επιβεβαιώνει σε "ΑΑ" την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Το outlook παραμένει σταθερό

Standard and Poor’s: Επιβεβαιώνει σε
Η ύπαρξη λιγότερων κρατών μελών δεν αποδυναμώνει κατ 'ανάγκη την ένωση, στη λογική ότι τα υπόλοιπα μέλη κράτη δεν συνεισφέρουν περισσότερα στον προϋπολογισμό αντικαθιστώντας το κενό της Μεγάλης Βρετανίας
Η Standard and Poor’s σήμερα 30Ιουνίου 2017 επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε "ΑΑ, ενώ οι προοπτικές επαναξιολόγησης παρέμειναν σταθερές.
Η επιβεβαίωση αντικατοπτρίζει τη γνώμη του οίκου αξιολόγησης ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό στα προβλεπόμενα όρια.
Η επιβεβαίωση αντικατοπτρίζει επίσης την εκτίμηση για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες για την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΕ, που θα συνεχίσουν να έχουν ουδέτερο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις.
Η σταθερή προοπτική αντανακλά το γεγονός ότι υπάρχουν ισορροπημένοι κίνδυνοι για την αξιολόγηση της ΕΕ.
Αναμένεται ότι τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ (υποθέτοντας την έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο) θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους προς την ΕΕ ως προς τις δημοσιονομικές συνεισφορές και τις εκκρεμείς υποχρεώσεις.
Ενώ η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαιτήσει νέες και σύνθετες διαπραγματεύσεις για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό ονομαζόμενο ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) από το 2021 έως το 2027, αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν παραταθεί και μερικές φορές αμφισβητηθεί.
Η ύπαρξη λιγότερων κρατών μελών δεν αποδυναμώνει κατ 'ανάγκη την ένωση, στη λογική ότι τα υπόλοιπα μέλη κράτη δεν συνεισφέρουν περισσότερα στον προϋπολογισμό αντικαθιστώντας το κενό της Μεγάλης Βρετανίας.
Σε αντίθεση τα άλλα κράτη μέλη, το Ηνωμένο Βασίλειο ωφελείται από μια μόνιμη έκπτωση επί του ετήσιου ποσού στην δημοσιονομική συνεισφορά.
Επιπλέον, η τρέχουσα οικονομική και πολιτική αστάθεια που απορρέει από μια τελική
αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αντισταθμίζεται ελαφρώς από τη θετική εξέλιξη σε άλλα μέλη κράτη της ΕΕ.
Η οικονομική ανάκαμψη και η σταθερή ανάπτυξη στη Φινλανδία και τη Γαλλία οδήγησαν στην αναθεώρηση των προοπτικών αξιολόγησης.
Αυτά τα κράτη μέλη αναβαθμίστηκαν σε σταθερό outlook από αρνητικό τους τελευταίους 24 μήνες.
Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο για τη φερεγγυότητα της ΕΕ, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι η Γαλλία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ (17% του συνόλου των εθνικών συνεισφορών σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ για το 2017).
Αν και η αυξημένη δημοτικότητα των ευρωσκεπτικών κομμάτων στις χώρες της κεντρικής ευρωζώνης είναι πιθανό να θέσει υπό πίεση την αλληλεγγύη της ένωσης, καθώς και την ενίσχυση της στήριξης για το ευρώ, τα πρόσφατα εθνικά εκλογικά αποτελέσματα, συνεπάγονται κάποια ομοφωνία στα υπόλοιπα κράτη μέλη.


Πηγή: www.bankingnews.gr   
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης