Αναλύσεις

Συναντήσεις Regling (ESM) με Τσίπρα και Τσακαλώτο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος

Συναντήσεις Regling (ESM) με Τσίπρα και Τσακαλώτο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος
Ο επικεφαλής του ESM βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist.
Με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ θα συναντηθεί σήμερα (28/6) στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα, στις 16:30 θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ESM στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο επικεφαλής του ESM βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist.
Οι δυο αξιωματούχοι θα συζητήσουν την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, εν όψει της γ΄ αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Μεγάλο αγκάθι παραμένει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς ο ESM θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.
Ρέγκλινγκ και Tσακαλώτος θα βρεθούν αύριο Πέμπτη στο ίδιο πάνελ, όπου θα συζητήσουν για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα τα θέματα του συνεδρίου είναι:
- Η Ευρώπη απέναντι σε ένα συνεχώς ογκούμενο κύμα κατά της πολιτικής συνεχούς λιτότητας
- Η μισοτελειωμένη δουλειά του ESM με την Ελλάδα
Χθες ο Regling επανέλαβε την άποψή του ότι ορισμένοι εκ των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης δεν ασπάζονται το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης,  μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.
«Σε άλλες χώρες είναι εύκολο να περάσει το μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και σε άλλες, όχι.
Και οι τέσσερις θεσμοί προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες.
Εγώ πρώτος λέω ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησία του προγράμματος από υπουργούς της κυβέρνησης, δεν λέω όμως από όλους στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του «real.gr» για το αν και κατά πόσο μπορεί να ανατραπεί η αρνητική κατάσταση σε σχέση με την ιδιοκτησία του προγράμματος στην Ελλάδα, την οποία καταγράφει η ανεξάρτητη αξιολογητής του ESM στην ετήσια έκθεσή της.
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Regling σημείωσε ότι «αυτοί που μπορούν να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων κερδίζουν σε δημοτικότητα στο τέλος».
Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε επίσης πως η επί της αρχής συμφωνία στο Εurogroup για την εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ (και 0,8 δισ. ευρώ το φθινόπωρο) είναι θετικό νέο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ, μαζί με τον απεσταλμένο του Μηχανισμού στην Τρόικα κ. Nicola Giammaroli, εξήγησαν αναλυτικά στον Τύπο, ότι η καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική απόδοση, οι μακρές (32,5 έτη) ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων, το ετήσιο κέρδος των 9,9 δις για τον ελληνικό προϋπολογισμό, αποτελούν αποδείξεις ότι το πρόγραμμα δουλεύει και αποδίδει καρπούς.
Επιπλέον, ο κ. Regling εκτίμησε πως η άποψη των αγορών για την Ευρώπη συνολικά αλλάζει εκ βάθρων:
«Το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Γαλλία και την Ολλανδία ήταν θετικό για την ΕΕ και οι αγορές υποβαθμίζουν πια τα πολιτικά ρίσκα και επικεντρώνουν στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.
Φέτος ήταν η τέταρτη χρονιά συνεχόμενης ανάπτυξης, 1,8% φέτος στην Ευρωζώνη. Τα προβλήματα (ανεργία, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χαμηλή παραγωγικότητα κλπ), σταδιακά ελαττώνονται».

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης