Αναλύσεις

Γερμανία και ESM μπλοκάρουν την λύση για το ελληνικό χρέος το 2018 και «προτείνουν» εξέταση το 2022

Γερμανία και ESM μπλοκάρουν την λύση για το ελληνικό χρέος το 2018 και «προτείνουν» εξέταση το 2022
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει στο bankingnews ότι η Γερμανία και ο ESM συγκλίνουν στο σχέδιο η πραγματική διευθέτηση του ελληνικού χρέους να εξεταστεί όχι το 2018 αλλά το 2022.
Η μεγάλη εικόνα έχει πλήρως αποκαλυφθεί για την Ελλάδα και σίγουρα οι νέοι σχεδιασμοί μηδενίζουν τις ελπίδες για μια διευθέτηση του χρέους έστω και το 2018.
Η μέχρι τώρα διαμορφούμενη άποψη είναι ότι μπορεί το 2017 να μην επιλυθεί το ελληνικό χρέος αλλά θα εξεταστεί το 2018 με το τέλος του προγράμματος.
Η νέα εξέλιξη ωστόσο αλλάζει άρδην τα δεδομένα επί τα χείρω καθώς ούτε το 2018 θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει στο bankingnews ότι η Γερμανία και ο ESM συγκλίνουν στο σχέδιο η πραγματική διευθέτηση του ελληνικού χρέους να εξεταστεί όχι το 2018 αλλά το 2022 δηλαδή στο τέλος του νέου 4ου προγράμματος που θα υπάρξει υπό την μορφή της νέας πιστωτικής γραμμής ECCL.
Τα δύο βασικά επιχειρήματα που προβάλλονται είναι ότι
1) Η Ελλάδα επιτυγχάνοντας πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της οπότε δεν χρειάζεται επίλυση ενός χρέους που εξυπηρετείται.
2) Η Ελλάδα πληρώνει περίπου 5 με 5,5 δισεκ. κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και για τα επόμενα χρόνια αυτός ο συσχετισμός δεν θα αλλάξει.
Πρακτικά η Γερμανία και ο ESM όταν θα έρθει το Καλοκαίρι του 2018 και έχοντας στηρίξει αναπτυξιακά σχέδια και έξοδο στις αγορές θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δύο εργαλεία ώστε να αποφύγουν την διευθέτηση του χρέους.
Μάλιστα ένα επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι η Ελλάδα θα δανείζεται ξανά από τις αγορές με επιτόκια στο 3% με 4%.
Όταν λοιπόν η Ελλάδα αποφασίσει να δανειστεί με 3% και 4% από τους ιδιώτες πως θα ζητήσει από τους ευρωπαίους φορολογουμένους (κεφάλαια ESM) να μειωθούν τα επιτόκια του ελληνικού χρέους ειδικά του σκέλους των δανειστών;
Πρακτικά λοιπόν οι εκδόσεις ή επανεκδόσεις ομολόγων από την Ελλάδα θα τιμολογήσουν τον ελληνικό κίνδυνο με επιτόκια 3% με 4% οπότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ζητήσει μείωση επιτοκίων – ως ένα από τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους – όταν δανείζεται από τον ESM και τα κρατικά δάνεια περίπου στο 1,3% με 1,5%;»

Το ελληνικό χρέος σε 5 χρόνια από σήμερα και εάν….

Η νέα πρόταση λοιπόν είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους να εξεταστεί όχι το 2018 αλλά το 2022 δηλαδή μετά από 5 χρόνια από σήμερα.
Αντί σε ένα χρόνο θα πρέπει να υπομείνει η Ελλάδα άλλα 5 χρόνια μέχρις ότου υπάρξουν παρεμβάσεις – εάν υπάρξουν τελικά – για το ελληνικό χρέος.
Είναι προφανές ότι Γερμανία και ESM δεν θέλουν να εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικούς χρέους και θα σαμποτάρουν την προσπάθεια αναζήτησης μιας υγιούς λύσης μέσω της χρήσης μηχανισμών παραπλάνησης όπως πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές…
Η ανάπτυξη και η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές είναι θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα αλλά και θετικές εξελίξεις για την Γερμανία καθώς με πρόσχημα όλα αυτά… θα παγώσει ξανά και ξανά την διευθέτηση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρέος έχει χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης