Αναλύσεις

Τσίπρας: Πιο κοντά παρά ποτέ η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με το τέλος των μνημονίων

Τσίπρας: Πιο κοντά παρά ποτέ η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με το τέλος των μνημονίων
Προσμετρώντας τα οφέλη, που κατά την άποψή του αποκόμισε η χώρα από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη ρήτρα ανάπτυξη για την αποπληρωμή του χρέους
Την άποψη, πως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδό της στις διεθνείς αγορές, εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Με τον τερματισμό του τρίτου προγράμματος διάσωσης το 2018 η  Ελλάδα θα στηριχθεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές.
«Αυτός δεν είναι ο τελικός μας στόχος;
Σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, μετά τις 15 Ιούνη, είμαστε κοντύτερα από ποτέ», σημειώνει με έμφαση.
Σημειώνει δε, πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οφείλεται στις οξύτατες διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, ενώ για την ποσοτική χαλάρωση  αναφέρει ότι είναι υπόθεση της ΕΚΤ και όχι του  Eurogroup.
Κατά τον ίδιο, το σημαντικότερο στοιχείο στην απόφαση είναι η κοινή παραδοχή όλων ότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί επί της ουσίας και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές.
Προσμετρώντας τα οφέλη, που κατά την άποψή αποκόμισε η χώρα από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εταίρους στάθηκε στη ρήτρα ανάπτυξη για την αποπληρωμή του χρέους.
«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι χάρη στη δική μας διαπραγματευτική στάση επιτεύχθηκε μια καλύτερη συμφωνία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα αντίμετρα, τη ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους, την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη σαφή δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές.
Αν είχαμε υπογράψει όταν φώναζε η αντιπολίτευση, όλα αυτά δεν θα υπήρχαν», επισήμανε, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν γνωρίζουν καν την έννοια της διαπραγμάτευσης.
Από το 2010 έως το τέλος του 2014 δεν έκαναν τίποτα περισσότερο απο το να υπογράφουν σε λευκά χαρτιά".
Ακόμη, υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ έχει κάνει σοβαρά σφάλματα στη συμμετοχή του στα ελληνικά προγράμματ διάσωσης, αν και "στο ζήτημα του χρέους βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά".
Κατά τα άλλα και αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας επισημαίνει ότι, από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί 250.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα "η αναπτυξιακή πορεία έχει ήδη ξεκινήσει, το ζητούμενο όμως είναι να αποκτήσει κοινωνικό αντίκρισμα, να μεταφραστεί δηλαδή σε νέες θέσεις αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας.
Ήδη από τον Γενάρη του 2015 έως σήμερα έχουμε δημιουργήσει 250.000 θέσεις εργασίας.
Ενώ την καταστροφική πενταετία 2010-2014, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, φτάσαμε η χώρα να προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ανέργους».
Εκτίμησε δε, πως "μετά τη συμφωνία μπορούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις παραγωγικές επενδύσεις, να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, με στόχο να πολλαπλασιάσουμε τα μέχρι σήμερα επιτεύγματά μας σε νέες θέσεις εργασίας".
Πάντως ο πρωθυπουργός διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ.
Προϋπόθεση κατά τον Αλέξη Τσίπρα είναι το ΠΑΣΟΚ να βρει ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων.
Καλεί, μάλιστα, την Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη, με στόχο, «να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».
Ερωτηθείς για το τι προσδοκά από τις επικείμενες γερμανικές εκλογές, εκφράζει επιθυμία για κυβερνητικό σχήμα, που θα είναι κοντά σε μια Ευρώπη των συναινέσεων, μια Ευρώπη απεγκλωβισμού από τις πολιτικές λιτότητας.
Και για τον Wolfgang Schaeuble, αναφέρει:
«Η ύπαρξη  Schaeuble στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποτέλεσμα πολιτικών συσχετισμών.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτοί οι συσχετισμοί θα διατηρηθούν ή θα μετατραπούν στις επικείμενες εκλογές».
Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ακόμα πιο εντατική δουλειά προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες ισχυρότερης σύνδεσης με την κοινωνία» -και πάντως «πολύ πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019, που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης