Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Οι ευρωπαϊκοί οίκοι «πιέζουν» για επανέκδοση 5ετούς ομολόγου τον Ιούλιο με επιτόκιο 4,3%

Οι ευρωπαϊκοί οίκοι «πιέζουν» για επανέκδοση 5ετούς ομολόγου τον Ιούλιο με επιτόκιο 4,3%
Πρόσφατα το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι υπάρχουν σχέδια για 2 επανεκδόσεις 5ετούς ομολόγου και 3ετούς ομολόγου Ιούλιο και Οκτώβριο του 2017.
Τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος οι επισκέψεις εκπροσώπων ξένων οίκων με επίκεντρο την προσπάθεια εξόδου της Ελλάδος στις αγορές έχουν πυκνώσει εντυπωσιακά.
Πέραν της Rothschild που είναι ο σύμβουλος της Ελλάδος για την έξοδο στις αγορές, πολλά ευρωπαϊκά funds και κυρίως ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες στις επισκέψεις τους ειδικά στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η κάλυψη μιας επανέκδοσης με ρεαλιστικό επιτόκιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και παροτρύνουν το ελληνικό δημόσιο να τολμήσει το βήμα της εξόδου στις αγορές.
Μάλιστα εκτιμούν ότι επανέκδοση 5ετίας θα μπορούσε να πετύχει επιτόκιο 4,3% από 4,95% που είχε επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά το 2014.
Όμως οι αμερικανικοί οίκοι είναι πιο επιφυλακτικοί θεωρούν ότι η βελτίωση που έχει σημειωθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι μεν σημαντική αλλά ακόμη η κατάσταση στις αποτιμήσεις είναι ρευστή και κάθε απόπειρα εξόδου πρέπει να είναι διασφαλισμένη, θα πρέπει να έχουν «εδραιωθεί» οι αποδόσεις και οι νέες τιμές στα ελληνικά ομόλογα.
Πηγές που μίλησαν στο bankingnews αναφέρουν ότι "από την μια πλευρά το ελληνικό υπουργείο οικονομικών θέλει μια θεαματική κίνηση με έξοδο στις αγορές αλλά από την άλλη ανησυχεί για τυχόν κερδοσκοπικές κινήσεις.
Υπάρχουν προτάσεις για επανέκδοση ομολόγου τον Ιούλιο του 2017 αλλά και προειδοποιήσεις ... η Ελλάδα να μην βιαστεί να προχωρήσει σε έκδοση τον Ιούλιο αλλά να την προγραμματίσει τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2017".
Πάντως πρόσφατα το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι υπάρχουν σχέδια για 2 επανεκδόσεις 5ετούς ομολόγου και 3ετούς ομολόγου Ιούλιο και Οκτώβριο του 2017.

Η Κύπρος δανείστηκε στην 7ετία στο 2,80% η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί στο 4,30% στην 5ετία και 3,2% στην 3ετία

Πέραν από την Πορτογαλία που αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την Ελλάδα, έχουμε ένα απτό παράδειγμα για την τιμολόγηση των ομολόγων στην Κύπρο.
Η Κύπρος η οποία είναι εκτός μνημονίων, δεν έχει QE αλλά η οικονομία ανακάμπτει εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προχώρησε στην έκδοση 7ετούς ομολόγου λήξης 27 Ιουλίου του 2024 με κουπόνι 2,75% και απόδοση 2,80%.
Εάν η Κύπρος που έχει 5 βαθμίδες υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα με όρους Standard and Poor’s στην κλίμακα ΒΒ+ όπως και η Πορτογαλία…
Εάν η Κύπρος που έχει 7 βαθμίδες υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα με όρους Moody’s στην κλίμακα Β1 (η Πορτογαλία με όρους Moody’s έχει βαθμολογία Ba1 δύο κλίμακες υψηλότερα από την Κύπρο)….
Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει τις εξής τιμολογήσεις σε πιθανές εκδόσεις 5ετών και 3ετών ομολόγων.
Στην 5ετία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει απόδοση 4,25% ή εύρος 4,10% με 4,40%
Στην 3ετία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει απόδοση 3,30% ή εύρος 3,20% με 3,50%.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την Κύπρο και αυτό επιβεβαιώνεται
Από τον ρυθμό ανάπτυξης
Την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια
Την έξοδο της χώρας στις αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια
Υπό αυτό το πρίσμα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα
-Θα παραμείνει σε μνημόνια τουλάχιστον έως το 2018
-Η οικονομία τώρα αρχίζει να ανακάμπτει
- Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος ακόμη παραμένει χαμηλή Caa3 με βάση την Moody’s και Β- με βάση την Standard and Poor’s.
Να σημειωθεί ότι η Moody’s την Παρασκευή 23 Ιουνίου είναι πολύ πιθανό να αναβαθμίσει κατά 1 κλίμακα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε Caa2 από Caa3.
Η Ελλάδα με απόδοση στην 10ετία στο 5,50% σε μέσους όρους και δυνητική απόδοση η 2ετία στο 3,5% μπορεί να προσβλέπει σε αποδόσεις εκδόσεων που θα αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδος.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης