Αναλύσεις

Απώλειες εσόδων 123,8 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ από τη φυγή πελατών προς τους ανταγωνιστές της

Απώλειες εσόδων 123,8 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ από τη φυγή πελατών προς τους ανταγωνιστές της
Κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2017 η κρατική εταιρία εμφάνισε σημαντική υστέρηση εσόδων, σε αντίθεση με τους ιδιώτες παρόχους που καταγράφουν αύξηση τζίρου
Σχεδόν τα προ φόρων κέρδη που εμφάνισε το 2016 έχασε σε τζίρο η ΔΕΗ μόλις στο πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς.
Η φυγή των πελατών, νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες που ανήκουν στη μεσαία τάσης, είχε άμεσο αντίκτυπο στα ταμεία της εταιρείας.
Η ΔΕΗ σε ενέργεια έχασε 1.318.000.000 Kwh, καθώς μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος σε 3.259,4 Gwh από 4.577,4 Gwh στις αρχές του έτους.
Η απώλεια των εσόδων της ΔΕΗ ανέρχεται σε 123,89 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαΐου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχασε σχεδόν το 10% των εσόδων της σε σχέση με τα ετήσια έσοδα που παρουσίασε το 2016 και τα οποία έφθαναν το 1,063 δις. ευρώ.
Τα προ φόρων κέρδη της ήταν στα 169,1 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα σε 256,2 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι απώλειες των εσόδων ύψους 123,8 εκατ. ευρώ που είχε στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 αντιπροσωπεύουν το 50% των προσαρμοσμένων προ φόρων κερδών και το 75% των προ φόρων κερδών της.
Τα έσοδα της ΔΕΗ μειώνονται περαιτέρω δε, σε περίπτωση που το σύνολο των πελατών της αποπληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς ρεύματος για να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 15%.
Στην περίπτωση  αυτή τα ταμεία της ΔΕΗ χάνουν επιπλέον 45 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το ύψος των συνολικών απωλειών να «αγγίζει» τα 170 εκατ. ευρώ.

Ανοδική πορεία για τα έσοδα των εναλλακτικών παρόχων

Αντίθετα οι ιδιώτες προμηθευτές εμφανίζονται να κερδίζουν σε έσοδα, αφού αυξήθηκε η πελατειακή τους βάση.
Η  Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου σημείωσε αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10 εκατ. Kwh στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, ενώ η Ήρων είχε αύξηση κατά 11,6 Gwh στα τέλη Μάιου.  
Σχεδόν το σύνολο των ιδιωτών προμηθευτών σημείωσαν άνοδο της κατανάλωσης ρεύματος εκτός από την εταιρεία Elpedison, η οποία στα τέλη Μαΐου εμφάνισε μείωση στις 129,5 Gwh έναντι 131,6  Gwh που ήταν τον Ιανουάριο του 2017.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο της αγοράς χάθηκαν 1.294 Gwh, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στις απολύτως απαραίτητες καθημερινές τους ανάγκες.
Στελέχη της αγοράς ελπίζουν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα καταγραφεί αύξηση της κατανάλωση, ποντάροντας στην άνοδο της θερμοκρασίας και στη χρήση των κλιματιστικών συσκευών.    

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης