Τελευταία Νέα

Σκάφος της Van Oord θα μεταφέρει στροβίλους σε υπεράκτια αιολικά πάρκα

Σκάφος της Van Oord θα μεταφέρει στροβίλους σε υπεράκτια αιολικά πάρκα

Θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του και εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής ελέγχου ενεργών εκπομπών

Σημαντική καινοτομία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα προσφέρει η Van Oord (ολλανδική ναυτιλιακή εταιρεία που ειδικεύεται στη βυθοκόρηση, την αποκατάσταση γης και την κατασκευή τεχνητών νησιών), με την κατασκευή του νέου σκάφους εγκατάστασης ανοικτής θάλασσας Boreas.

Το συγκεκριμένο πλεούμενο δρομολογήθηκε με επιτυχία στο ναυπηγείο Yantai CIMC Raffles Offshore στην Κίνα.

Το σετ κινητήρων διπλού καυσίμου της Boreas είναι σε θέση να λειτουργεί με μεθανόλη και είναι ειδικά κατασκευασμένο για τη μεταφορά και την εγκατάσταση των θεμελίων και των στροβίλων επόμενης γενιάς σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

 

Η εμπορική διάθεση αναμένεται το 2025.

Με την ολοκλήρωση, το Boreas θα είναι το μεγαλύτερο σκάφος του είδους του, ανέφερε η Van Oord.

Αρχικά, έπρεπε να μεταφερθεί από το εργοτάξιο στην προκυμαία, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη «μέθοδο ολίσθησης», που περιελάμβανε την οριζόντια μεταφορά βαρέων και μεγάλων αντικειμένων κατά μήκος μιας γραμμικής τροχιάς.

Στη συνέχεια, το σκάφος μεταφέρθηκε από την προκυμαία σε 2 πλωτήρες οι οποίοι βυθίστηκαν αργότερα σε μια ελεγχόμενη επιχείρηση μετά από την οποία οι Boreas άρχισαν να επιπλέουν.

Μετά την ασφαλή πρόσδεση στο πλάι, οι εργασίες στο Boreas θα συνεχιστούν με την εγκατάσταση του κύριου γερανού και την επέκταση των ποδιών του jack-up πλοίου.

Εν τω μεταξύ, η τεχνική εγκατάσταση του σκάφους θα τεθεί περαιτέρω σε λειτουργία, μετά την οποία θα πραγματοποιηθούν θαλάσσια μονοπάτια για να δοκιμαστούν οι επιδόσεις.

Στη συνέχεια, το Boreas θα παραδοθεί από το ναυπηγείο στη Van Oord.

Ο Johan de Graaf (project manager ναυπηγικής στο Van Oord) δήλωσε:

«Η εκτόξευση του Boreas είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την Van Oord.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ομάδες του έργου και σε όλους τους υπεργολάβους και προμηθευτές που εργάστηκαν με μεγάλη αφοσίωση και αφοσίωση σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της κατασκευαστικής διαδικασίας.

Με το Boreas να επιπλέει τώρα, εισερχόμαστε στα τελευταία στάδια του νεότευκτου και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς την επιτυχημένη παράδοση».


Χαρακτηριστικά του σκάφους

Το σκάφος έχει μήκος 175 μέτρα και διαθέτει γερανό με βραχίονα ύψους 155 μέτρων, ικανό να σηκώσει πάνω από 3.000 τόνους.

Επιπλέον 4 γιγάντια πόδια, το καθένα με διάμετρο 126 μέτρων, επιτρέπουν στο σκάφος να ανυψωθεί και να εργαστεί σε νερά βάθους έως και 70 μέτρων.

Ως εκ τούτου, θα είναι σε θέση να εγκαταστήσει την επόμενη γενιά υπεράκτιων ανεμογεννητριών ισχύος 20 MW στη θάλασσα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ως παράδειγμα της ενεργειακής μετάβασης στο Van Oord, το Boreas είναι το πρώτο στο είδος του που μπορεί να λειτουργεί με μελλοντική καύσιμη ύλη μεθανόλη, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα του πλοίου κατά περισσότερο από 78%.

Επιπλέον, το σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με μια τεχνολογία αιχμής ελέγχου ενεργών εκπομπών (Selective Catalytic Reduction) για τη μείωση των εκπομπών NOx στο απόλυτο ελάχιστο.

Ένα πακέτο μπαταριών περίπου 6.000 kWh μπορεί να λάβει φορτία αιχμής και να αναγεννήσει ενέργεια για να μειώσει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση καυσίμου και τις αντίστοιχες εκπομπές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης