Ενέργεια

Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου συμπιέζουν τα κέρδη των κολοσσών το α' τρίμηνο (Oil Price)

Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου συμπιέζουν τα κέρδη των κολοσσών το α' τρίμηνο (Oil Price)
Οι χαμηλές τιμές ώθησαν μάλιστα τους μεγάλους παραγωγούς που επικεντρώνονται στο φυσικό αέριο να περιορίσουν την παραγωγή τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο
 
Οι κατά πολύ χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου φέτος σε σύγκριση με το 2023 συμπαρέσυραν προς τα κάτω και τα κέρδη ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες υδρογονανθράκων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν αυτές τις μέρες.
 
Οι αμερικανικές supermajors ExxonMobil και Chevron, καθώς και η γαλλική TotalEnergies, ανέφεραν τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου ως τον κύριο λόγο που οδήγησε σε χαμηλότερα καθαρά κέρδη.
 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Oil Price, η Exxon ανακοίνωσε μη ικανοποιητικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο, τα οποία ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και των μη ταμειακών προσαρμογών.
 
O αμερικανικός γίγαντας κατέγραψε κέρδη πρώτου τριμήνου 8,2 δισ. δολαρίων, έναντι 11,4 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 2,06 δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 2,79 δολάρια για την ίδια περίοδο πέρυσι.
 
Τα κέρδη ανά μετοχή της Exxon για το α' τρίμηνο του 2024 ήταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 2,19 δολάρια που συνέταξε η Wall Street Journal.
 
Οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν ξανά εντός του εύρους 10ετίας, αντανακλώντας τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων και τη χαμηλότερη ζήτηση, δήλωσαν τα στελέχη της Exxon στην τηλεδιάσκεψη για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
 
Αυξήθηκαν τα περιθώρια διύλισης
 
Από την άλλη πλευρά, τα περιθώρια διύλισης αυξήθηκαν στην κορυφή του εύρους 10ετίας, λόγω της ισχυρής ζήτησης, των διακοπών λειτουργίας της βιομηχανίας και των διαταραχών του εφοδιασμού, ενώ οι μέσες τιμές του αργού παρέμειναν αμετάβλητες στο τρίμηνο, καθώς η αγορά παρέμεινε σχετικά ισορροπημένη, ανέφερε η εταιρεία. 
 
Όμως αυτά, όπως και οι αστρικές επιδόσεις στη Γουιάνα δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν πλήρως τις αδύναμες τιμές του φυσικού αερίου.      
 
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου των ΗΠΑ στο Henry Hub διαπραγματεύονταν ως επί το πλείστον κάτω από 2 δολάρια ανά MMBtu εν μέσω της υπερπληθώρας της αγοράς σε έναν θερμότερο χειμώνα και της χαμηλότερης ζήτησης. 
 
Οι χαμηλές τιμές ώθησαν μάλιστα τους μεγάλους παραγωγούς που επικεντρώνονται στο φυσικό αέριο να περιορίσουν την παραγωγή τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
 
Πλήγμα και για τη Chevron
 
Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου έπληξαν και τα κέρδη της Chevron, η οποία σε αντίθεση με την Exxon, ξεπέρασε ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που αντιστάθμισε μέρος των ασθενέστερων περιθωρίων διυλισμένων προϊόντων και των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου.
 
Η ετήσια πτώση των κερδών της Chevron στο α' τρίμηνο οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους από τις πωλήσεις διυλισμένων προϊόντων και στις χαμηλότερες ρευστοποιήσεις φυσικού αερίου, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων upstream στις ΗΠΑ. 
 
Η παγκόσμια παραγωγή της Chevron αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της εξαγοράς της PDC, των ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων στις λεκάνες Permian και DJ στις ΗΠΑ και της θυγατρικής εταιρείας Tengizchevroil στο Καζακστάν.
 
Ομοίως με τη Chevron, η μεγάλη ευρωπαϊκή TotalEnergies ξεπέρασε επίσης τις εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο, παρόλο που τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 22% σε σχέση με πέρυσι. 
 
Οι σταθερές τιμές του πετρελαίου και τα υγιή περιθώρια διύλισης δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν πλήρως την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά βοήθησαν την TotalEnergies να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών. 
 
Να σημειωθεί τέλος ότι η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσθετες επαναγορές μετοχών και αύξηση του πρώτου ενδιάμεσου μερίσματος για το 2024.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης