Τελευταία Νέα

Ολλανδία: 100 εκατ. ευρώ για πιλότους μπαταριών σε ηλιακά πάρκα

Ολλανδία: 100 εκατ. ευρώ για πιλότους μπαταριών σε ηλιακά πάρκα

Η κυβέρνηση ης χώρας θα επιδοτήσει έργα ΑΠΕ για το 2025

Ο απερχόμενος υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Ολλανδίας, Rob Jetten, ανακοίνωσε τη διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις για πιλότους με μπαταρίες σε ηλιακά πάρκα το επόμενο έτος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Ανοιξιάτικου Μνημονίου 2024, η κυβέρνηση έλαβε απόφαση για το προσχέδιο του πολυετούς προγράμματος Climate Fund 2025, το οποίο περιέχει τα έργα που το υπουργικό συμβούλιο σκοπεύει να υποστηρίξει τα επόμενα χρόνια.

Ανακοίνωση σχεδίων για αποθήκευση ενέργειας

Αυτό το βήμα είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση ζητημάτων ευέλικτης ενέργειας και συμφόρησης δικτύου, τα οποία είναι κρίσιμα για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πέραν αυτού του ποσού, η κυβέρνηση διατήρησε 200 εκατ. ευρώ για την επόμενη περίοδο.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Jetten ανακοίνωσε ότι ήθελε να αναθέσει την εγκατάσταση μπαταριών σε ηλιακά πάρκα και θα διαθέσει περισσότερα από 416 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου για το Κλίμα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός παρουσίασε μια επιδότηση ανά κιλοβατώρα αναβαλλόμενης ενέργειας.

Το ερευνητικό ινστιτούτο CE Delft υπολόγισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα ήταν αρκετός για τη χρηματοδότηση 160 έως 330 μεγαβάτ ενέργειας μπαταρίας.


Τα προβλήματα από την αποθήκευση μπαταριών

Παρότι η πρωτοβουλία έτυχε γενικής αποδοχής, η Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), μια ολλανδική υπηρεσία περιβαλλοντικής αξιολόγησης, έχει εκφράσει ανησυχίες.

Προειδοποιούν ότι η αποκλειστική εστίαση στην αποθήκευση μπαταριών θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ανισορροπημένο αγωνιστικό χώρο για άλλες βιώσιμες επιλογές.

Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα επιδότησης έχει προγραμματιστεί να ανοίξει την 1η Ιανουαρίου 2025 και να ολοκληρωθεί το 2034, με στόχο την επίτευξη σημαντικής αύξησης της χωρητικότητας των μπαταριών στα ηλιακά πάρκα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης