Τελευταία Νέα

Η Ευρωβουλή ενέκρινε νόμο για να κάνει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Η Ευρωβουλή ενέκρινε νόμο για να κάνει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν νέα πρότυπα σε μη οικιστικά κτίρια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νόμο στις 12 Μαρτίου που απαιτεί από τα κράτη - μέλη να πιέσουν την ανακαίνιση των κτιρίων για να τα καταστήσουν πιο ενεργειακά αποδοτικά και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα της ΕΕ.

Η πλειοψηφία των 370 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ 199 ήταν κατά και 46 απείχαν.

Τα κτίρια αντιπροσωπεύουν το 40% της ενεργειακής χρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα περισσότερα θερμαίνονται από ορυκτά καύσιμα.

 

Οι νέοι κανόνες θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση των κτιρίων ώστε να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, μια κίνηση που στοχεύει επίσης να απεξαρτητοποιήσει τις χώρες από το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα και να περιορίσει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

«Αυτός ο νόμος πρόκειται να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας και να βγάλουν τους ανθρώπους από την ενεργειακή φτώχεια, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές από τα κτίριά μας και μειώνοντας τη ζήτηση για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Υπάρχουν πολλά χρήματα της ΕΕ έτοιμα για τη χρηματοδότηση των ανακαινίσεων», δήλωσε ο Ciaran Cuffe (ευρωβουλευτής των Πρασίνων) ο οποίος διαπραγματεύτηκε το νόμο.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν νέα πρότυπα σε μη οικιστικά κτίρια, όπως γραφεία ή νοσοκομεία, και θα μπορούν να χρησιμοποιούν κονδύλια της ΕΕ για να τα κάνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά.

Τα πρότυπα μπορεί να εφαρμόζονται και σε κτίρια κατοικιών, αλλά δεν θα υπάρχει υποχρέωση ανακαίνισης για μεμονωμένους ιδιοκτήτες σπιτιού.

Ο νόμος ήταν αμφιλεγόμενος αφού πολλές χώρες όπως η Ιταλία αντιτάχθηκαν, λέγοντας ότι ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις ανακαινίσεις.

Ο Ιταλός νομοθέτης Angelo Ciocca του οποίου το κόμμα (Lega) ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, διαμαρτυρηθήκε για την έγκριση του νόμου, μέχρι που τον έβγαλαν οι αξιωματικοί ασφαλείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης